Има объркване между темата за публичните личности, които влияят върху политиката и дейността на офицерите от българското разузнаване, които не попадат в тази категория. Така премиерът Сергей Станишев коментира текста в новия проектозакон за досиетата, в който се регламентира огласяването на секретните материали за дипломати и шефове на отдели и спецслужбите.

Припомняме, вчера министър-председателят привика директорите на Национална разузнавателна служба ген. майор Кирчо Киров и на служба военна информация към Министерството ген. майор Пламен Студенков, за да чуе експертната им оценка по закона.
Намериха се разумни решения, които да гарантират ефективността на работата на външното и военното разузнаване, смята Станишев.

Според него това щяло да бъде направено, без да се промени принципа на законопроекта, но трябвало да има ясно разграничаване между миналото на службите и тяхната съвременна дейност в демократична България - особено в региони, които са от важно значение за нас.

Надявам се депутатите след обсъждане да намерят разумно решение, посочи Станишев.
Стана ясно още, че вчера в премиерския кабинет е било обсъждано само гарантирането на дейността на външното и военното разузнаване.

От своя страна лидерът на ДПС Ахмед Доган посочи, че има консенсус по Закона за досиетата, като зададената философия в закона е постигната.
Това Доган заяви след съвместното заседание на ръководството на ДПС и ПГ на движението.
Доган обясни, че е постигнато съгласие бъдещата комисия по досиетата да има основна роля в огласяването на данни, свързани с Националната сигурност.

В отговор на въпрос лидерът на ДПС потвърди ,че вероятно в закона няма да има изключение за огласяването на принадлежност към бившата ДС на дипломати.