Почти по едно и също време премиерът Станишев и столичният кмет Борисов прерязаха лентите на нови сгради - придобивки за столичани.

Общежития за военнослужещи, за надарени деца и детска градина в жк „Младост" 3 откриха премиерът Сергей Станишев и министърът на отбраната Николай Цонев.

Договорът за изграждането на двете общежития беше на стойност 13 млн. лв., но бе изпълнен за 10 млн. лв. като разликата от 3 млн. лв. е постигната благодарение на използваните нови технологии в строителството и на повече ефективност, посочи Николай Цонев.

Премиерът Сергей Станишев изтъкна, че за последните година и половина е реновирана и ремонтирана половината от сградния фонд, с който разполага българската армия, построено е едно ново общежитие, а за тази година в бюджета са осигурени 45 млн. лв. за закупуване на над 600 жилища за български военни, с което се поставя началото на изграждането на жилищния фонд на военнослужещите.

Станишев отбеляза и че само през последната година са построени 5 детски градини за децата на българските военни и че до края на годината ще бъдат изградени още 3.
Той не пропусна да изтъкне и грижите за военноинвалидите и ветераните - че някои от нуждите им се поемат от министерството на отбраната и че са създадени 14 дневни центъра за ветерани на Българската армия.

Миналата година минималната работна заплата на военните беше 391 лв., а днес е около 645 лв., изтъкна още Станишев.

Той и официалните лица бяха посрещнати с музикално изпълнение на млади таланти от 2 до 8 клас на музикалното училище „Любомир Пипков", които са носители на 1-ва награда от международния конкурс за млади виртуози.

Именно за такива деца Министерството на отбраната предоставя безвъзмездно и безсрочно за ползване общежитие, съобщи министър Николай Цонев.

Директорката на музикалното училище „Любомир Пипков" Милка Митева припомни, че преди 4 години е водила първия разговор за това как войниците на България биха помогнали на младите таланти - тези, които ще напишат уникалната история на България в следващото столетие.

Тогава нищо не се получи, но днес получаваме прекрасен дом за тези музиканти, които предизвикват аплодисментите на световната публика, изтъкна Митева.
Възпитаниците на музикалното училище „казаха" своето звучно благодаря с изпълнение на живо на два танца от Любомир Пипков.

След като прерязаха лентата на общежитията премиерът и военният министър, придружавани от много официални лица разгледаха новата придобивка за военнослужещите и за младите музиканти и откриха намиращата се в непосредствена близост детска градина за деца на военни.

Малко, след като премиерът откри общежитията, същото - но този път Приют за безстопанствени кучета - направи и столичният кмет Бойко Борисов в Горни Богров. Това е 4-тия приют, изтъкна Бойко Борисов и припомни, че ставайки кмет е заварил един в „Лозенец", известен като „кучеубиец".

Новият е с капацитет за 500 кучета и със специална сграда за клиника и изолатор. Издръжката на месец е над 16 хил. лв.

След като се запозна лично с първите обитатели на приюта, Бойко Борисов отправи призив към приятелите на кучетата за гледане, за спонсорство и осиновяване.

В приюта кучетата се ваксинират, кастрират, обезпаразитяват, след което се връщат по обитаваните места.
Тези, които са болни и не могат да бъдат върнати, за тях е клиниката с изолаторите, поясни Бойко Борисов.

На откриването присъства и президентът на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев, но не като синдикален лидер, а като приятел на кучетата, подчерта столичният кмет.
Тренчев каза, че нерадостната съдба на тези четириноги се дължи на нечовешкото отношение към тях, тъй като много от стопаните ги изхвърлят.

Синдикалистът изрази надежда един ден да има зоополиция, която да принуди хората да се отнасят към кучетата както трябва.
Церемонията по откриването на кучешкия приют беше наблюдавана с любопитство от живеещите в съседство - в специално оградена блатиста местност с разцъфнали лилии, жерав, мини-овце, мини-пони „Филабела" и други екзотични представители на животинския свят.