• Кунева: Отговорихме на всички въпроси на Еврокомисията

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу смята, че е "вероятно" налагането на "придружителни мерки" по отношение на България, в случай че Брюксел препоръча в края на септември страната да влезе в ЕС на 1 януари 2007 година.

След срещата си в Страсбург с премиера Сергей Станишев Барозу не уточни в кои области може да бъдат задействани предпазните клаузи, но подчерта, че двата най-чувствителни въпроса остават борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

За нас сега е ясно, че са направени сериозни усилия и институциите работят за това, каза Барозу.
Аз и моите колеги очакваме присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 г., като се надяваме започнатите реформи да бъдат завършени и усилията в тази насока да не губят темпо, изтъкна той.

В началото на визитата си Станишев се срещна с председателя на Европарламента Жозеп Борел и с представители на фракции.

За нас е изключително важно Европейската комисия да даде обективна оценка на постигнатия прогрес, както е важно да си свършим добре работата и да изпълним поетите ангажименти, заяви министър-председателят на пресконференция.

По думите му в момента България е много по-близо до членство в Европейския съюз, отколкото когато беше при подписването на договора за присъединяване. 

Имам доказателства, че състоянието на правосъдието и борбата с организираната престъпност е на много по-високо ниво, изтъкна Станишев и подчерта, че преди ден в България са заведени дела срещу четирима прокурори, има повдигнати обвинения срещу 10 члена на парламента и се разследват високопоставени лица в полицията и КАТ, както и началникът на Топлофикация, който е злоупотребил с над 3 млн. евро.

Така Станишев стана първият ни държавник, който по подобие на румънците започна да рекламира пред Европейския съюз и обществото в държавите членки успехите на България в борбата срещу корупцията, се коментира в кореспонденцията на БНР.

По думите на Станишев България ще продължи реформите със същото темпо и след присъединяването ни към Европейския съюз, защото това е политическата воля на правителството, институциите и нацията.
Днешните срещи са много важни за изясняването на напредъка на страната ни и аз се надявам, че усилията ни са видими и аргументите ни за членство от 1 януари 2007 г. са чути, обобщи премиерът Станишев след разговорите си.

Българската страна реагира положително и конструктивно на мониторинговия доклад на Европейската комисия, който бе публикуван на 16 май тази година, изтъкна премиерът. Докладът бе обективен и ние приехме неговия анализ и препоръки.
След неговото публикуване незабавно разработихме ясен План за действие с конкретни стъпки, адресиращи направените препоръки. 

Министър-председателят увери своите събеседници, че Планът за действие ще бъде изцяло изпълнен до 26 септември т.г.


В наш интерес е реформите да са успешни и да се провеждат в условията на прозрачност.
                   С.Станишев

За 16 години реформи България е станала по-адаптивна и конкуретноспособна, което ни дава увереност, че ще допринесем ЕС да бъде по-силен и по-добре интегриран през ХХІ век, изтъкна той. 
В наш интерес е реформите да са успешни и да се провеждат в условията на прозрачност.
Имаме желание в това отношение сътрудничеството с Европейската комисия и държавите членки да продължи и след януари 2007 г., подчерта премиерът Сергей Станишев.

От своя страна румънският премиер Калин Попеску Търичану заяви, че Букурещ е удовлетворена от исканията, поставени от Брюксел за присъединяването на Румъния към ЕС и се надява усилията й да бъдат признати в окончателния доклад на европейската комисия в края на септември.