Часовникът на правителството е настроен за работа на България като пълноправен член на ЕС от 1 януари 2007 година.

Това заяви Сергей Станишев на разширеното заседание на ВС на БСП в Габрово.

Има политическа воля не само да изпълним ангажиментите си към европейските партньори и да реализираме плана за действие, но най-вече да работим за това как България практически ефективно да се интегрира в ЕС, допълни той.

Борбата срещу организираната престъпност и корупцията са водещ приоритет на правителството, но всеки опит за повече прозрачност и ред среща упорита съпротива по различни начини, включително и интриги, и клевети, сподели с актива на БСП премиерът.

ЕС дава възможности за развитие на всяка една страна членка, но като другите присъединяващи се страни и България има проблеми с административния капацитет за усвояване на еврофондовете.

Затова през следващите месеци една от водещите задачи на правителството ще е да разработи добре работеща национална референтна рамка и оперативни програми, които ще бъдат широко представени и разяснени, каза още Станишев.

Той предупреди, че 2007 година ще е тежка и напрегната и припомни, че страната ще трябва да внесе 650 млн. лева членски внос в ЕС.

Членството в ЕС ще донесе реални ползи, но това няма да се усети на 2 януари, допълни още Станишев.

Основен проблем на страната сега е конкурентноспособността на икономиката - показателни за това са дефицитът по търговския баланс, отрицателното външно търговско салдо и дефицитът по текущата сметка на платежния баланс, изтъкна Станишев.

За да се подобри конкурентноспосбността на икономиката, според лидера на БСП, е необходимо да имаме ясно дефинирана експортна политика и да се обръща повече внимание на образованието и здравеопазването, защото капиталът на България са хората.

Премиерът съобщи, че по различни целеви програми в областта на образованието за следващата година се надява да бъдат осигурени около 150 млн. лева, които ще бъдат насочени за модернизация на средните училища, въвеждане на информационни и комуникационни технологии в училищата, квалификация на педагозите, за нов модел на диференцирано заплащане на учителите, съобразно резултатите.

В здравеопазването са предвидени около 200 млн. лева по бюджетната прогноза на НЗОК, съобщи още Станишев.

Освен това средствата, които България заделя за структурни политики на ЕС за 2007 година от 1.2 млрд. лева са реална възможност за всяко едно ведомство, сектор или община да ги усвоява чрез ефективни проекти и да решава свои структурни или текущи проблеми, подчерта лидерът на БСП.