Премиерът Сергей Станишев запозна с политическата и икономическата обстановка в страната посланиците ни, които са събрани в рамките на провеждащата се посланическа конференция във външно министерство.

Той изтъкна, че тристранната коалиция, която разполага с подкрепата на 2/3 от народните представители, е голям капитал на България пред света и призова дипломатите да изтъкват този капитал особено, сравнявайки ситуацията у нас със страните с напрежение, включително в Европа.

Посрещнатата с много критики, коалицията, за изненада на мнозина, работи ефективно, заяви премиерът Сергей Станишев.

Той представи макроикономическите показатели на страната за първите шест месеца на годината, които показват стабилен икономически растеж и тенденция към възраждане на българската индустрия.

Според очакванията на Станишев натрупаните 3% инфлация от началото на годината са основание до края на 2006 г. да бъде спазена бюджетната прогноза за поскъпването на живота.

Премиерът не пропусна да изтъкне, че наред с положителните данни са налице и тревожни тенденции, като посочи дефицита по текущата сметка на платежния баланс.

За намаляване на този дефицит особено много биха могли да помогнат дипломатическите мисии на страната в чужбина, припомни премиерът Станишев.

Дискусията с посланиците продължава при закрити врати.

В началото на срещата Станишев заяви, че очаква посланиците да повдигнат както специфични за всяко посолство въпроси, така и общи проблеми за българската дипломация и изрази увереност, че те ще намерят отражение в приоритетите и работата на министерството и правителството след анализ на дискусията.

Премиерът поздрави дипломатите, макар и със закъснение, за деня на дипломатическия работник в България - 19 юли.

Той изрази мнението, че дипломатическата служба в България вече излиза от периода на силни политически трусове и става все по-професионална и стабилна, като развитие и кариерен път, което е нормално за една демократична и правова държава.

По думите на Станишев България се намира вече в такова състояние, че трябва да отделя особено внимание на дипломатическите представителства и тяхната ефективност.

България има всички предпоставки чрез активна външна политика да извоюва нови политически, морални и икономически позиции, подчерта Станишев пред посланиците.