Държавата трябва да вземе мерки за решаването на проблема със столичния боклук, тъй като временно хвърляне на някакви сили за почистването му не дават резултат.

Така премиерът Сергей Станишев коментира по-рано казаното от кмета Бойко Борисов, че столична община ще обжалва решението на правителството за създаването на кризисен щаб заради боклука в София.

Кризата е перманентна. Тя циклично се възпроизвежда и това, че се хвърлят някакви допълнителни ресурси за 1-2 дни от столичната управа, не решава проблема, категоричен бе премиерът, цитиран от БНР.

Борисов:
Криза в София няма.
                            Още...

Националният кризисен щаб е натоварен от МС да организира първи добро почистване, мобилизация на цялата налична техника и хора от цяла София, обясни Станишев.

Според него достатъчно е да се разходите из по-тесните улици и по-отдалечените квартали и да видите какво има. Министър-председателят каза още, че хората продължавали със седмици да се обаждат за състоянието на столична община, което по думите му е резултат на некомпетентност и безотговорност.

Това налага държавата да вземе мерки, обясни решението си за създаването на Национален кризисен щаб българският премиер и допълни, че втората задача на щаба е да анализира цялостното състояние, натрупаните проблеми и ако се наложи да предложи решение.