250 милиона лева се пренасочват от бюджетите на министерства и агенции и от централния републикански бюджет (95 млн. лв.) към общини и социалното министерство, МОСВ, Министерство на отбраната, НАПИ.

Това стана ясно след правителственото заседание.

Парите се пренасочват като допълнителни мерки за подпомагане на български предприятия и инфраструктурата на страната, поясни премиерът Сергей Станишев.

На бюджетите на общините за тази година се предоставят допълнителни целеви субсидии за капиталови разходи от 155 милиона лева, съобщи още премиерът и подчерта, че тези пари ще бъдат за ремонти и строителство на детски градини, социална инфраструктура и др.

Основен критерий за разпределянето на средствата е покриването на цялата територия на страната.

Станишев изтъкна, че най-големи затруднение имат най-малките общини и подчерта, че не е следван политически признак.
Премиерът посочи конкретни примери на общини с кметове - опоненти на социалистите, които получават сравнително големи суми.

За София са предвидени близо 6 милиона лева, основно за детски градини, ремонти на читалища, включително за разширяване на ОДЗ в град Банкя - 1 милион лева.

„Знам, че столичният кмет винаги се оплаква от правителството, което е криво за всичко, но някои общини получават значително повече средства", каза Станишев и посочи като примери Силистра, за която са предвидени 15 милиона лева, и Харманли, където ще отидат 5 милиона лева.

Станишев припомни поставените условия от тези общини към правителството за приемането на столичния боклук. По думите му средствата за тези общини могат в известен смисъл да се броят като пари за столицата.

По думите на Станишев с днешното решение се отпускат 20 милиона лева за тези две общини, за да продължат да приемат балите.

Защото не искаме тук Хеопсови пирамиди", подчерта премиерът. „Не очаквам специални благодарности, важно е да се решават проблемите", добави той.

Той посочи, че с допълнителните пари за социалното министерство ще бъдат реализирани 54 проекта по програмата „Красива България" в 40 общини. Общо за МТСП парите, които се предоставят са 15 милиона.
С предоставените над 5 милиона лв. за МОСВ ще бъде организира и проведен конкурс „За чиста околна среда" и бенефициентите ще бъдат читалища, училища, детски градини.

С предоставените на Министерство на отбраната 45 милиона лева ще бъдат закупени жилища. Така индиректно ще се подпомогне и строителния бранш, посочи още Станишев.

Допълнителни средства са предвидени и за НАПИ за проекта за АМ „Тракия", съобщи още Станишев.
Той уточни, че става въпрос за 30 милиона лева, които по оценка на Агенцията са достатъчни да стартира реализацията. Според него има готовност за строителството и може да стартира още тази пролет.

По този въпрос в момента се провежда среща между премиера Станишев, вицепремиера Плугчиева, транспортния министър Мутафчиев и ръководството на Пътната агенция.