Министър-председател на Република България не съществува за мен от този ден. Това заяви в Народното събрание лидерът на БСП Сергей Станишев след гласувания вот на недоверие.

Повод за гнева му беше отсъствието на премиера Бойко Борисов по време на дебатите и гласуването на вота.

Станишев заяви, че премиерът не е имал куража да защити антикризисната политика на правителството си пред парламента, защото такава няма. „Има сбор от хаотични действия, обещания, лъжи и неща, които не се изпълняват", коментира „червеният" лидер.

Той посочи, че икономиката на България е в дъното на Европа по отношение на възстановяването от кризата и при среден ръст от 2%, страната ни е на нула. Станишев допълни, че за две години безработните са се увеличили с рекордните 200 000 души.

Според председателя на БСП управляващите са показали страх, слабост и цинизъм в Пленарна зала, като са опитали да превърнат дебатите в цирк.
Сергей Станишев припомни, че при внасянето на фалшивата според него подписка срещу Тройната коалиция, е посрещнал в МС представителите на ГЕРБ с думите: „Здравейте, циркаджии!".

Той добави, че има и положителен аспект от провала на вота на недоверие - с близо 20 души по-малко са подкрепили кабинета в сравнение с предишния „опит". За пръв път ГЕРБ са могли да разчитат единствено на своята парламентарна група и на депутати, които получават субсидия от тях, заяви Станишев.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан посочи, че на 27 юли 2009г. правителството на Бойко Борисов е положило клетва след подкрепата на 162 депутати, докато днес зад него са били 124. Той подчерта, че тези 38 народни представители не са минали в опозиция, тъй като с напускането на пленарната зала са защитили кабинета.

Според Местан „Атака" не са оттеглили подкрепата си, а по-скоро са вдигнали мизата. „Имаме смътното усещане, че връзката им е дълбинна", коментира Лютви Местан.

Той нарече „Синята коалиция" „резервен играч в отбора на управляващите". Според зам.-шефа на ДПС, хората на Мартин Димитров и Иван Костов „чакат титуляра в лицето на „Атака" да се контузи, за да заемат неговото място".