Изложбата "Буквите на България - азбука на Европа", с която в Ню Йорк се отбелязва 100-годишнината от независимостта на България, от днес е в сърцето на Манхатън.

Пред гостите в "Скандинавиън хаус", където е експонирана изложбата, премиерът Сергей Станишев припомни колко паметно за българите е отбелязването на тази годишнина.

"Това са 100 години, които българският народ извървя с достойнство, влагайки много труд, преодолявайки трудни препятствия, постигайки изключително много", подчерта премиерът Станишев.
Той изрази радостта си, че имаме възможност не само в България да отбележим тази годишнина, но и да го направим в Америка.

"За мен, както и за всички българи България е там, където живее дори и един наш сънародник", посочи премиерът.

Министър-председателят изрази увереност, че не само българската общност в Ню Йорк, но и навсякъде, където има наши сънародници, ще бъде отбелязана паметната за българската нация годишнина.
Пред българския народ сега стоят нови цели и предизвикателства и от това как ще се справим с тях зависи дали след още един век нашите внуци ще се гордеят с постигнатото от общите ни усилия, категоричен бе Станишев.

На откриването на изложбата присъстваха вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова, чужди дипломати, журналисти и нюйоркчани.

Сергей Станишев е в Ню Йорк за участие в редовната 63-а сесия на Общото събрание на ООН.