Членството на България и Румъния в Шенген ще бъде обсъдено в Европейския парламент на 13 декември по инициатива на лидера на ПЕС Сергей Станишев.

"Изминаха почти 7 години, откакто България и Румъния изпълниха критериите за членство в Шенгенското пространство. Неприемането на двете държави е двоен стандарт и руши основните европейски ценности. България и Румъния трябва да имат активна позиция във всички европейски формати и да остояват приемането си в Шенген. Затова инициирах дебат в Европейския парламент, който ще се проведе на 13 декември и ще бъде още една възможност да заявим политическата си воля и готовност като държави." - коментира Станишев преди началото на заседанието на Съвета на ПЕС в португалската столица Лисабон.

По думите му, този дебат ще даде възможност въпросът отново да бъде поставен на вниманието на европейските лидери по време на предстоящото заседание на ЕП на 14 декември.

"Благодаря на Джани Питела и на колегите ми от парламентарната група на социалистите и демократите за подкрепата да внесем тази точка в дневния ред на Европарламента. Разчитам на общите усилия на всички български институции и на българските евродепутати в дебата, за да се чуе, че това е една огромна несправедливост. Вече имам проведени разговори с колегите ни от Румъния и Хърватия, на която също предстои влизане в Шенген. Днес ще поставя въпроса и на неформалната среща на левите премиери в рамките на Съвета на ПЕС в Лисабон. Нужна е подкрепа на всички нива и затова предложих на Корнелия Нинова и тя се ангажира БСП да инициира декларация и на българското Народно събрание по въпроса." - добави лидерът на ПЕС.

"На 13 декември в ЕП социалистите и демократите ще предизвикат обща дискусия за влизането на България в Шенген, а ние ще направим същото в българския парламент, като ще внесем проект за обща декларация и се надявам всички колеги от другите парламентарни групи да я подкрепят, защото това е националният интерес на България." - заяви то своя страна Крнелия Нинова, която също е в Лисабон.

Очаква се на двудневното заседание на Съвета на европейските социалисти да бъдат приети резолюции за бъдещето на Европа и за правилата за избор на общия кандидат на левицата за евроизборите през 2018 г.