Премиерът Сергей Станишев изпрати на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу писмо с конкретно предложение за засилване на сътрудничеството в областта на европейските фондове, съобщиха от Министерски съвет.

В него Станишев конкретизира целите на официалното предложение, целящо да се засили капацитета на държавната администрация в областта на управлението на европейските фондове.

Припомняме, вчера беше разпространена информация, че също чрез писмо, изпратено от Барозу, ЕК категорично е отхвърлила искането на премиера за вкарване на еврочиновници в българската администрация. 
В писмото до Станишев Барозу се мотивира, че текущите инструменти са достатъчни.

Костов:
След месеци неуспешна борба на правителството с ЕК, заради нейните обективни оценки за корупцията и некомпетентността на управляващите, Станишев предложи да бъдем превърнати в нещо като колония на ЕС
                  Още...

В днешното писмо на Станишев са отправени  предложения за сътрудничество, които съдържат възможност експерти на ЕК да предоставят на България техническа помощ по конкретни въпроси.
Предвижат се и специализирани и задължителни обучения за ключови български служители на стратегически позиции в областта на управлението на европейски средства.

В писмото си до Барозу Станишев предлага и кратки стажове на служители от администрацията в съответните служби на ЕК, управляващи европейските средства.  

В следващите няколко седмици предложените варианти ще бъдат разгледани от двете страни в рамките на редовния институционален диалог на сътрудничество, установен между България и Европейската комисия.

В писмото до председателя на ЕК Станишев посочва, че правителството предприема необходимите мерки, в съответствие с установените правила, за да отговори на всички изисквания за европейско финансиране.

В допълнение към това, в рамките сътрудничеството между ЕК и българската държавна администрация, правителството поиска от комисията то да бъде фокусирано в някои конкретни области, за да се гарантира правилното и прозрачно използване на тези средства, продължава писмото на премиера.