Премиерът  Сергей Станишев се извини на целия български народ за поведението на хората от "Атака".

Той направи това по време на тържеството на връх Околчица в памет на Христо Ботев и  загиналите за свободата и независимостта на България.

Поклонението обаче бе помрачено от сблъсък между полицията и активисти на "Атака", които провеждаха там свои предизборен митинг.

Ботев за всеки един българин е име и не само име, той е символ на вечния стремеж към свобода, към независимост, към достоен живот, към гордо съществуване на българската нация, заяви Станишев.

По думите му, цитирани от БНТ, в този ден всички трябва да надмогнем своите дребни страсти и да помислим, както за миналото, така и  за настоящия ден и за бъдещето на България.

Ботев не може да принадлежи на една или друга партия. Той е в сърцата и в душите на всеки българин, коментира премиерът. Той описа като „жалка" предизборната проява на националистите.

Жалка е, мисля, че ще отблъсне много хора от тази политическа сила. Аз се извинявам пред всички българи за тази проява на "Атака", заяви той.

В краткия сблъсък няма пострадали. Не се е стигнало и до арести.

Повод за конфликта е бил опит на полицията да прекрати митинга на "Атака", като се прекъсне озвучаването. След кратката схватка страстите се успокоиха, а дизеловият агрегат за микрофоните е бил върнат на националистите.

От '"Атака" обаче изпратиха писма до вътрешния министър и главния прокурор, в които искат проверка на действията на полицаите, които по думите на националистите са им отнели конституционното право за свобода на словото.