Правителството на ГЕРБ води целенасочено към приключване всички енергийни проекти, свързани с Русия.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на среща със симпатизанти в Добрич, цитиран от Дарик радио.

Той определи тази политика като "национално предателство и обслужване на чужди интереси".

"В цял свят има ренесанс на ядрената енергетика и редица държави започват свои проекти за строителството на ядрени централи", отбеляза Станишев.

"Проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" в технологично отношение е с пет-шест години по-напред и ще бъде грях да бъде загробен", коментира той.

Станишев добави, че обектът е на стойност 4 милиарда евро и е още по-нужен в условията на икономическа криза, защото ще разкрие 7000 работни места. Крайният резултат от сегашната правителствена политика ще бъде, че след време ще внасяме ток от Турция, смята лидерът на БСП.

Той заяви, че не споделя оптимизма на управляващите, че страната излиза от кризата. Според Станишев, ситуацията ще се влошава и възниква въпросът как ще бъде покрит дефицитът през 2011 г., след като с актуализацията на тазгодишния бюджет ще се харчат средства от резерва.

По думите му управляващите имат няколко възможности за покриване на недостига на бюджетни средства през следващата година. Той отбеляза възможността да се увеличат данъците - ДДС и върху доходите на физически лица, като това ще бъде тежък удар за хората. Друга възможност е да се намалят заплатите в публичния сектор и дано не се стигне до орязване на пенсиите, допълни Станишев.

Според него е възможно да се стигне и до заеми и подписване на споразумение с Международния валутен фонд.