"Санкциите срещу Русия са и причината да падне правителството в България. Имаше избори във Франция и президентът Макрон претърпя тежка загуба. В момента той е слаб, Шолц в Германия също. Наложените санкции се превърнаха в политическо гробище. Това, което Европа трябва да направи, е да спре войната незабавно чрез дипломация. Санкциите са глупави. Те не работят и никога не са работили". Това заяви професора по приложна икономика от университета "Джон Хопкинс" в Балтимор Стив Ханке пред Нова телевизия.

Проф. Ханке заяви, че налагането на санкции на Русия всъщност е рефлектирало много по-лошо върху Европа. По думите му санкциите са се оказали самоубийствен акт за европейските икономики.

Професор Стив Ханке: Въвеждане на еврото в България само след референдум

Професор Стив Ханке: Въвеждане на еврото в България само след референдум

Според него "цялата идея е лудост"

Според Ханке в краткосрочен план еврото поевтинява заради вдигането на лихвите в САЩ - нещо, което Европейската централна банка не направи. Големият проблем обаче е войната в Украйна, каза проф. Ханке.

"Санкциите срещу Русия всъщност са самоубийствен акт за европейските икономики. Европа наложи санкции на Русия и те я засегнаха, но удариха много, много по-лошо европейските икономики", заяви проф. Ханке.

Той е категоричен, че щетите за Европа са драматични. Когато има война в Европа, доларът винаги поскъпва, допълни Ханке.

Проф. Стив Ханке: България ще последва Гърция, ако приеме еврото

Проф. Стив Ханке: България ще последва Гърция, ако приеме еврото

Съдебната ви система е корумпирана

Еврото губи позиции заради пълното недоверие към политиката, която Евросъюзът води. В такива ситуации инвеститорите бягат от еврото, допълни той.

След срива на еврото най-добре за българите е да държат спестяванията си в левове, съветва професорът по приложна икономика от университета "Джон Хопкинс" в Балтимор Стив Ханке.

Прогнозите му са в края на годината или началото на следващата и САЩ, и Европа да влязат в рецесия. А големият печеливш в моментна е Китай. За България и обикновените българи ефектите от поевтиняването на еврото ще се усетят с допълнително поскъпване на стоките и услугите.

ЕС все още няма съгласие за седмия пакет санкции срещу Русия

ЕС все още няма съгласие за седмия пакет санкции срещу Русия

Не е ясно кога ще се приеме, нито какво ще съдържа

"Създава се допълнителна инфлация. България, макар, че не е пълноправен член на еврозоната, е обвързана с еврото заради валутния борд. Това означава, че проблемите с инфлацията и поскъпването ще продължат. И ще стават все по-сериозни, докато еврото е слабо. И пак стигаме до санкциите срещу Русия. Решението на България - да застане твърдо зад санкциите, беше глупаво. България трябваше да остане неутрална. Аз бих държал спестяванията си в левове. Заради слабото евро лихвите на влогове в левове ще са по-високи, отколкото, ако спестяванията са в евро", поясни Ханке.

За да сме по-защитени, трябва да запазим валутния борд и да не бързаме с въвеждането на еврото, смята той. За късмет България е във валутен борд и това дава повече възможности за борба с инфлацията, категоричен е Ханке.