В момента няма алтернатива на ГЕРБ и опозицията не успява да формулира такава.
Това е мнението на социолога Андрей Райчев.

 

Пред PRO.BG той коментира, че надеждата, ГЕРБ да се самоубие, е безпочвена.

Според Райчев за България е най-добре ГЕРБ да се задържи на власт колкото може по-дълго, но „страхът от реформи ще им изяде главата".

Той разграничи два етапа от управлението на ГЕРБ. Първият е приключил в началото на тази година и в него основна тема са били критиките към Станишев.
Този етап завърши с нищо. От началото на тази година, от 3-4 месеца насам, темата „Станишев" вече не е централна. Централна стана темата „Ще правим реформи", коментира социологът.

Според него обаче реално само в една област са се направили реформи - МВР. „За първи път от прехода министерството е станало страшно за престъпниците".

Но във всички останали области реформите са само на приказка и по думите на Райчев, възниква въпросът - как може да продължи държавата по този начин?
„Все още не е настъпил моментът, когато реформата ще се върши просто защото няма да има друг избор. Чакаме волята на правителството", заяви социологът.

"Няма лошо, че МВР е страшно, но боя се, че Бойко Борисов си прави огромни илюзии, че с МВР методи може да събере кой знае колко пари. Дори да събере, това са много дребни пари. С полицейски методи не можеш да правиш икономика", коментира още Райчев.

По думите му, няма да има конфликт между Бойко Борисов и Цветан Цветанов, тъй като "те са в една лодка" и "като политици двамата са заложили на едно число".

Райчев смята, че не Цветан Цветанов, а самият Бойко Борисов ще се яви на президентските избори като кандидат на ГЕРБ. Припомняме, като евентуална кандидатура на ГЕРБ за предстоящите избори самият Борисов посочи Цветанов.

"Политическият радар на господин Борисов включва президентските избори като последна цел. Възможно ли е да не се яви за световен шампион? Не е възможно", прогнозира Райчев.

Андрей Райчев коментира и мястото на ДПС в последните месеци в политическия живот на страната. Според него на президентските избори ДПС няма да преговаря с никого преди втория тур и дори може за първи път да издигнат самостоятелна кандидатура.

"Мисля, че Доган е напълно прав за твърденията си за ДПС. Политическата формула на организацията на нашите турци е от изключително значение за България. Не ни е все едно каква е партията. Може да има ислямска партия например, а за ДПС последното, в което може да бъдат упрекнати е, че са ислямисти. ДПС в този вариант са добре за България", обясни още Райчев.