Десетки българи присъстваха на първия от трите протеста, организирани от Инициативен комитет за защита на правата на човека "Шемето"*. Той се проведе в Берлин въпреки лошото време.

Студентите имат за цел да предизвикат вниманието на съответните европейски институции и международната общественост, заявявайки, че българският народ няма да толерира системното нарушаване на човешките права от страна на съседката ни и поругаването на български национални символи на територията на Република Северна Македония.

За целта е отправена петиция, в която се твърди, че организаторите подкрепят усилията на Република Северна Македония за влизане в ЕС, но тя няма да получи зелена светлина от София, докато не бъде сложен край на дискриминацията на българи в РСМ. 

Емил Радев срещу опита измислено малцинство да се вплита в дебата за законност  у нас

Емил Радев срещу опита измислено малцинство да се вплита в дебата за законност у нас

Мнението на ирландската депутатка в ЕП Клеър Дейли противоречи на истината

Пример за подобно неприемливо отношение, според текста на "Обръщение на български студенти към Европейската комисия относно дискриминацията на българи в Република Северна Македония" е принуждаването на българи да се декларират като македонци по време на последното местно преброяване, както и отказването на работа на лица с българско самосъзнание, история и/или самоличност.

Следващите протести, които предстои да се проведат на 6-ти декември в Париж и на 15-ти декември в Брюксел, настояват за строг мониторинг от страна на ЕК относно нарушения на човешките права на хора, които се самоопределят като българи на територията на Република Северна Македония.

До сега инициативата е получила подкрепа от стотици българи в България и извън страната, както и в Република Северна Македония. Те потвърждават, че останалите протести ще се състоят и се надяват да видят на тях още повече присъстващи.

*Инициативният комитет за защита на правата на човека ,,Шемето" носи името на родната махала на Яне Сандански.