Министърът на външните работи Светлан Стоев проведе телефонен разговор с Яир Лапид, алтернативен министър-председател и министър на външните работи на Израел, като бе изразена готовността на българската страна за задълбочаване на двустранните отношения по всички въпроси от взаимен интерес, съобщи МВнР.

Стоев подчерта традиционно добрите двустранни отношения между България и Израел, които са отлична основа за разширяване на връзките между двете страни. Откроена бе и активната позиция на България като член на Европейския съюз за активизиране на сътрудничеството в рамките на ЕС-Израел.

От своя страна министър Лапид потвърди готовността за продължаване на близкото двустранно сътрудничество и обърна внимание на факта, че България е една от малкото страни в света с историческа подкрепа към еврейската общност.

Бяха обсъдени и развитията по Близкоизточния мирен процес. За България единственият път за постигане на устойчиво решение на проблема е по пътя на дипломацията чрез осигуряване на политически хоризонт за преговори на принципа за две държави.

Светлан Стоев използва случая и поздрави Яир Лапид по повод еврейската Нова година, настъпила на 6 септември 2021 г., като пожела мир и просперитет.