87 слаби места са открили в сега действащия Закон за обществените поръчки от БОРКОР. Това съобщи Коста Костадинов от Центъра за превенция и противодействие на корупцията (БОРКОР) пред БНР. Той подчерта, че моделът за решения в областта на обществените поръчки е предоставен на правителството още през 2013 година.

Сред слабите места в законодателството Костадинов посочи свръхконцентрацията на власт, която има възложителят, зависимостта между възложителя и неговите органи, недостатъчна експертиза по места, неуредените въпроси между бизнеса и възложителите.

В резултат на констатираните слабости от БОРКОР са предложили електронизиране на обществените поръчки, централни служби за възлагане и преквалификация на кадрите. Всичко това е залегнало в новия Закон за обществените поръчки.

Етапите на подготовка и планирането на обществените поръчки са най-слабото място и най-големият проблем, посочи експертът. Според него е необходим и по-засилен предварителен контрол.

БОРКОР е комплексен кибернетичен модел за централно планиране и разработване на ефективно действащи мерки и системи от мерки срещу корупцията, гласи описанието на дейността на структурата към Министерския съвет.