Сръбският президент Борис Тадич обяви, че неговата държава ще продължи да отстоява твърдата си позиция по отношение независимостта на Косово и държавите, които са я признали.

Косово е територия от суверенната сръбска държава, заяви Тадич.

За мое голямо съжаление много държави признаха тази независимост, но по този начин те постъпиха недемократично, откъсвайки територия от Сърбия, допълни сръбският държавен глава.

Той присъства на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Поморие, която завърши днес.

Тадич обяви, че Сърбия на този етап няма да връща посланика си в София.

Той бе отзован от столицата, два дена след като България призна независимостта на Косово.

Независимо от проблемите и противоречията нашата държава е ориентирана в проевропейски виждания и ние сме за сътрудничество с всички държави от региона, коментира още сръбският държавен глава.

Интересен факт, е че сръбската делегация напусна срещата час по-рано. Това даде поводи за различни слухове и интерпретации, но в крайна сметка се оказа, че висшите сръбски делегати са бързали за самолета за Белград, чийто полет е бил по-рано.

По повод казаното от сръбския президент премиерът Станишев от своя страна коментира, че всеки държавен глава има право на собствено мнение.

Сръбската държава и господин Тадич имат своя позиция, което е съвсем нормално, заяви той.

Политиката на нашата държава е насочена към изглаждане на противоречията и спорните моменти. Ние работим постоянно в тази посока, допълни премиерът.

По-рано днес бургаската администрация подписа документи, с които се деактува собствеността на пристанищата Царево, Ахтопол и Поморие от държавна в общинска.

Станишев коментира, че по този начин държавата дава повече възможности на местното самоуправление.

Премиерът изрази и увереността си, че с този акт ще бъдат стимулирани местните икономики на морските туристически градчета.