Новият министър на отбраната Тодор Тагарев отбеляза значителния напредък от прилагането на решенията от срещата на върха в Мадрид за усилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, по време на втория ден от срещата в Брюксел на министрите на отбраната на страните в НАТО, съобщиха от военното ни министерство.

"България вече изрази становището си, че 2% от БВП следва да бъдат долната граница, а не таванът на разходите за отбрана", заяви той. Според Тагарев новият ангажимент за инвестиции в отбраната за периода след 2024 г. трябва да продължи да включва трите основни елемента: разходи за отбрана, принос към операциите и изграждането на способности.

По време на работната сесия той подкрепи от името на страната ни новите инициативи в областта на оперативната съвместимост и индустриалното сътрудничество.

България се присъедини към Многонационалната инициатива на НАТО за складиране на боеприпаси

България се присъедини към Многонационалната инициатива на НАТО за складиране на боеприпаси

България ще подкрепя Украйна, докато е необходимо, заяви Тагарев от Брюксел

Тодор Тагарев посочи пред журналисти, че ще бъдат проучени възможностите за включване на България в инициативата за осигуряване на боеприпаси за Украйна и за възстановяване на запасите на страните-членки чрез Европейския механизъм за подкрепа на мира. "Тази инициатива дава възможност за нарастване на капацитета и за инвестиции в нашата отбранителна индустрия, но за съжаление, първата реакция на страната бе твърде пасивна", обясни той.

По-рано днес военният ни министър проведе среща с италианския си колега Гуидо Крозето, на която бяха обсъдени възможностите за по-нататъшното развитие на двустранното военно сътрудничество.

Срещата на министрите на отбраната на страните от Алианса завърши със заседание на Групата за ядрено планиране на НАТО.

Тагарев: Ще даваме оръжие на Украйна, за да гарантираме нашата сигурност

Тагарев: Ще даваме оръжие на Украйна, за да гарантираме нашата сигурност

Има консенсус между ГЕРБ и ПП/ДБ за поне 2% от БВП за отбрана

Информация за изказването на Тагарев беше разпространена и от БНР. По думите му България ще увеличи подкрепата си за Украйна с мунициите, от които има нужда за борбата си с Русия. Той обаче не се ангажира с конкретен срок, в който страната ни би могла да се присъедини към общата поръчка на ЕС за 155 мм снаряди за Украйна.

След края на срещата в Брюксел военният ни министър съобщи, че се обмисля и възможността страната ни да помогне за ремонт на украинска военна техника.

Той каза още, че ще бъде направен опит да се елиминират посредниците при оказването на военна помощ за Украйна.

Тодор Тагарев посочи също, че планира да създаде структура за борба с дезинформацията в рамките на Министерството на отбраната и за целта няма да бъдат наемани нови специалисти, а ще бъдат използвани и допълнително обучени вече служители.