По искане на БСП народните представители изслушаха новия министър на отбраната Тодор Тагарев по въпроса каква въоръжена помощ оказваме на Украйна.

Какво точно даваме на Украйна в рамките на втория пакет военна помощ, попита Борислав Гуцанов от БСП. И още - има ли разговори с Киев за предоставяне на български изтребители МиГ-29, какво точно ще даваме, включвайки се в програмата за 1 милион снаряди за Украйна и ще пращаме ли жива сила там. "Вие не сте министър на отбраната, а министър на войната", остър бе в края на изказването си червеният депутат.

Инициативата на Европейския съюз за предоставяне на 1 милион снаряда за Украйна има 3 направления, като ние можем да участваме само в това, което предвижда, не е даване на въоръжение, а на развитие на производствени мощности, които да ни позволят да произвеждаме снаряди 155 мм калибър, каквито към момента не правим, защото просто не използваме. Европейската агенция за отбрана също така е установила 15 държави, които имат потенциал за развитие на индустриални мощности в тази посока, сред които е България и няколко български компании, отговори министър Тагарев.

В здрава интеграция със съюзниците вижда гаранция за сигурността военният министър

В здрава интеграция със съюзниците вижда гаранция за сигурността военният министър

Тагарев е изненадан от доброто взаимодействие с военни от Румъния и САЩ на учение в Црънча

А по отношение на подготовката на военни медици и санитари, то се касае до изпълнение на решение на 48-о НС да се подготвят украински военни медици и санитари във ВМА в специално изграден център с помощта на САЩ. Те ще са до 60 на година.

"Обучение на бойни санитари, лица от Въоръжените сили на Украйна. Само и единствено за това става въпрос", подчерта министърът.

"Няма планове, не се обсъжда и не виждам да се обсъжда в близко бъдеще участие на български войски в конфликта в Украйна", отсече Тагарев.

И още - предоставяната военна помощ от България на Украйна ще бъде частично финансово компенсирана от Европейския съюз. "За помощта, която България предостави като униформи, обувки и бинтове още в началото на войната, ние сме направили съответната заявка и очакваме компенсация от почти 330 хиляди евро, която обаче ще получим следващата година. Това въоръжение, което бе дадено след решението от декември месец, по същия начин се заявява неговата стойност, ще получим 59% компенсация. За помощта, която оказваме сега, ще получим 55%", посочи шефът на военното ведомство.

БСП продължиха да настояват да се каже в конкретика какво ще даваме на Киев. Министърът отказа с аргумента, че информацията е секретна и може да бъде дадена на засекретено заседание. Но увери - няма да бъдат давани танкове.

Бил ли е служител на Министерството на отбраната на Украйна, попита Тагарев независимият депутат Радостин Василев. "Защото това би могло да повлияе на обективната Ви преценка."

"Да, работил съм като съветник в украинското министерство на отбраната между 2005 и 2011 година, посещавайки регулярно Киев, работейки в различни международни формати и съм предавал своя опит по линия на отбраната и ресурсното управление. За тази си работа не съм получил нито една гривна. Или какъвто и да е друг паричен еквивалент", потвърди военният министър.

Военният министър на Украйна се похвали с продуктивен разговор с Тагарев

Военният министър на Украйна се похвали с продуктивен разговор с Тагарев

Двамата са обсъдили перспективите за сътрудничеството в отбраната

Правителството работи активно за включването ни в инициативата за предоставяне на 1 милион снаряда за Украйна, коментира след изслушването си Тагарев.

"Процедурата върви, междувременно на работно равнище информираме нашите съюзници, че проявяваме интерес към тази инициатива. Тя е изключително полезна за България, не само за армията, а и за индустрията - вкарване на нови технологии, работни места, иновации. И се надявам, че не сме изпуснали влака. Защото забавяния от 3 месеца към днешна дата са много сериозни."

Участието в инициативата за 1 милиона снаряда не е безплатно, като всяка страна участва пропорционално националния си БВП, като България би участвала с малко по-малко от 0,5%. "Но шансовете ни са да получим многократно по-голямо финансиране. Възможно е да говорим за над 10 пъти, определено. Още от Варшавския договор ние специализираме в производството на малки леки боеприпаси и България е от най-големите производители на такива боеприпаси. Въпросът е сега да минем към тези нови НАТО-вски стандарти. Уин-уин ситуация отвсякъде", категоричен бе министърът.

Тагарев отново увери - няма да пращаме танкове в Украйна.

Попитан обаче от News.bg дали ПВО системи влизат във втория оръжеен пакет, който ще предоставим на Киев, министърът отказа коментар с аргумента, че това било поверителна информация. По същия начин отказа да отговори и преди дни на брифинг в министерството, когато този въпрос бе поставен трикратно.