Развитието на районите по общата ни граница с Румъния беше основна тема на разговорите между министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и румънския вицепремиер и министър на регионалното развитие и публичната администрация Василе Дънку.

Двамата дискутираха изпълнението на съвместната трансгранична програма между България и Румъния 2014-2020 г. Тя бе изправена пред невъзможността да завърши подбора на инвестиционни проекти, подадени в рамките на първата покана, поради липса на консенсус в рамките на Комитета за наблюдение.

На днешната среща между министрите Павлова и Дънку беше обсъдено решение, което да бъде представено за одобрение пред Комитета за наблюдение на програмата на следващо му заседание.

Програмата Румъния-България Interreg V-A е съфинансирана от Европейският фонд за регионално развитие - ЕФРР. Общият бюджет е 258,5 милиона евро .

Програмата има за цел да развие граничната зона между двете страни, чрез финансиране на съвместни проекти. Тя се управлява съвместно от двете министерства.

Регионите, за които е предвидено подпомагане по програмата, са седем погранични окръга в Румъния (Мехединци, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Кълъраш, Констанца) и осем области в България (Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич).