Продължаваме да евакуираме българи и чужди граждани от Украйна, съобщи външният министър Теодора Генчовска, която се срещна с посланика на България в Киев Костадин Коджабашев и с генералния ни консул в Одеса Светослав Иванов. Информацията е от МВнР.

По повод продължаващото напрежение в Украйна, министърът на външните работи увери, че е създадена добра организация за евакуация. "Продължаваме да евакуираме българи, както и чужди граждани от Украйна. Към момента около 1000 български граждани вече са евакуирани от територията на Украйна, освен чуждите граждани, които се възползваха от автобусите и организираните влакови композиции", заяви Теодора Генчовска.

Тя сподели, че има много желаещи бесарабски българи, които искат да дойдат в България, посочвайки, че има организирани редовни автобусни линии за тях. "Утре планираме посещение в Молдова. В Кишинев към момента има над 40 българи, които желаят да бъдат евакуирани. Ще използваме възможността, че сме там, за да ги качим на правителствения самолет и да ги евакуираме", подчерта министър Генчовска.

МВнР информира за актуалните коридори за евакуация от Украйна за днес

МВнР информира за актуалните коридори за евакуация от Украйна за днес

Призовават се всички български граждани да използват осигурените евакуационни влакове

Външният министър благодари на българските дипломати за помощта, която оказаха на нашите сънародници при евакуацията им от Украйна.

"Българското посолство в Киев и Генералното консулство в Одеса бяха едни от последните дипломатически представителства, които се евакуираха. Благодаря ви, няма думи с които да се опише оценката за вашата работа", изтъкна Теодора Генчовска.

Посланикът ни в Украйна Костадин Коджабашев благодари на колегите си от ведомството за оказаната подкрепа в тази извънредна ситуация и посочи, че мисията ни там временно е преустановила работа. Евакуацията се оказа едно много тежко пътуване и хората все още се възстановяват от преживяното, допълни той. 

И НСИ подслонява бежанци от Украйна

И НСИ подслонява бежанци от Украйна

30 украински граждани ще бъдат настанени безвъзмездно в базата на НСИ в село Сливек

Генералният консул в Одеса Светослав Иванов е осъзнавал огромната тежест, тъй като в Одеска област е разположена основна част от нашата диаспора. "Това още повече ни мобилизира да работим без почивка и на един дъх. Надявам се и вярвам, че сме успели да покажем най-доброто от нашата дипломатическа служба зад граница", заяви Светослав Иванов.