Към парламентарната група на БНС се присъединиха двамата депутати от „Гергьовден" - досегашни членове на ОДС, Любен Дилов-син и Ася Михайлова, съобщи Красимир Каракачанов.

Той обяви още, че на заседание на парламентарната група е решено БНС да се преименува в Движение „Напред".

По-рано днес парламентарният шеф Пирински официално оповести, че Ася Михайлова и Любен Дилов напускат ПГ на ОДС и се присъединяват към деветимата депутати от БНС.

Така ПГ на БНС ще наброява 11 депутати, при необходим минимум за съществуване на парламентарна група от 10 души.

Припомняме, след като в петък Обединените земеделци  в лицето на Анастасия Мозер и Венцислав Върбанов декларираха, че се оттеглят от съюза, в него останаха 9 депутати и имаше опасност БНС да се разпадне.

В Движение „Напред" влизат ВМРО, ЗНС, „Обединените земеделци", „Гергьовден" и Павел Чернев - председател на партия „Свобода".

Новата парламентарна група е основата на парламентарното присъствие на Движение „Напред", което е един от факторите, претендиращи за добро представяне в следващия парламент, заяви Каракачанов.

Въпроса за отношенията с ОДС Любен Дилов коментира така:
„Коалицията ОДС е едностранно демонтирана от СДС още преди 2 години, а парламентарната група на ОДС според мен също не съществува от онзи ден, когато към нея се присъединиха няколко нови колеги - депутати и се очаква да се присъединят и други, с които съвсем не сме се явявали съвместно на избори".

Дилов изрази съжаление, че СДС продължава да решава проблеми на миналото.

„Няма как да продължим да бъдем част от един разговор за миналото, който все се надявахме да свърши и той все не свършва.
Просто искаме да гледаме напред и да се движим напред", заяви Любен Дилов.

Председател на парламентарната група Движение „Напред" ще е Красимир Каракачанов, заместник-председателите ще са Ася Михайлова, Борислав Китов и Борис Ячев, парламентарен секретар ще е Мирослав Мурджов, а секретар на парламентарната група - Павел Чернев.

Каракачанов каза, че още днес ще бъдат внесени в деловодството на парламента документите за смяната на името.

Припомняме, коалицията Движение "Напред" бе учредена от три формации - ВМРО, партия "Лидер" и Земеделски народен съюз на Личев.