Добро слово направи. Така коментира словото по случай 6 май на президента Румен Радев бившият служебен министър на отбраната проф. Тодор Тагарев пред БНР.

"Това, което беше не особено празничен елемент в него, е критиката към правителството с доста силни думи - пренебрежение, високомерие към потребностите на армията. За съжаление това е доста близо да истината", каза още той.

Тагарев се съгласи с думите на Радев, че "безмълвието днес може да струва скъпо на подчинените и данъкоплатците утре", както и че "ние сме изправени пред ново изпитание да се трансформират парите за армията в съвременни отбранителни способности".

"Наистина е необходимо тези ресурси, които се отделят, да се изразходват по възможно най-прозрачния начин. И най-ефективно и ефикасно да изграждаме отбранителните способности, които са ни нужни", посочи той.

Радев: Хората с пагони осъзнават своята мисия

Радев: Хората с пагони осъзнават своята мисия

Безмълвието днес може да струва много на подчинените и данъкоплатците утре

Тагарев обаче подчерта, че не е съгласен с преекспонирането на важността на военната експертиза.

"Като че ли каквото определим като потребност от военна гледна точка, точно това трябва да се купи - не, никъде в света планирането и доставката на техника не се случват по този начин. Винаги се търсят баланси между потребности и изисквания от оперативна гледна точка и икономически възможности", коментира той.

Според него в речта на президента не е имало пряка критика към военния министър Красимир Каракачанов.

"Винаги сред висшите военни през годините е имало някакво чувство на неудовлетвореност. Като че ли те не биват чувани достатъчно, но от друга страна трябва да си зададем въпроса дали военното ръководство може самостоятелно да дефинира потенциални решения, които отчитат всички съображения", заяви Тагарев.