Стимули за гласуване предлагат патриотите в Изборния кодекс, с което разбуниха духовете в Народното събрание.

Идеята на Патриотите е хората да бъдат стимулирани да гласуват, като след изборите бъде разигравана томбола с награди. Упражнилите вот ще могат да печелят пари, телевизори, перални, дори автомобили.

Припомняме, през 2005 година за парламентарните избори правителството на НДДВ организира подобна лотария също с основен аргумент повишаване на изборната активност. Участието в томболата беше доброволно. След края на изборния ден избирателите изпращаха SMS с номера на секцията, в която са гласували и своето ЕГН. Наградите бяха мобилни телефони, телевизори и една голяма награда – кола.

Ние сме против задължителното гласуване, обяви Четин Казак от ДПС. Според него задължителен вот е противоконституционен.
Поощренията за гласуване пък, по мнението му, са нещо хубаво, но без да се обвързват с каквото и да е задължение. Повишаването на избирателната активност трябвало да става с убеждаване, а не с подкупи с материални облаги.

Атанас Мерджанов от БСП пък се усъмни в предложението на патриотите за томбола с награди при гласуване. Ние сме против задължителното гласуване, обяви той, а темата не била актуална за червените.

Идеята на патриотите той определи като екзотична. Подобна идея била подходяща за седянка, а не за сериозна политическа дискусия, по мнението на социалиста.

Красимир Каракачанов напомни, че са поддръжници на идеята за задължителното гласуване. Предложението на Патриотичния фронт за томбола с награди Каракачанов мотивира с това, че е по-добре хората да бъдат стимулирани, отколкото наказвани. 

Наградите зависели от това какъв награден фонд може да бъде отделен. „Ако се отделят 1 млн. лв., представете си колко автомобила са това, колко парични награди могат да се отделят“, коментира Каракачанов. Парите ще идват от държавния бюджет.

Попитан това не е ли вид купуване на избирателите, Каракачанов отвърна: „Спортният тотализатор купуване ли е, благотворителните кампании купуване ли са?“  Хазарт би било, ако продължават да се избират институциите в страната с купения вот и корпоративния, смята той.

Димитър Делчев от Реформаторския блок заяви, че в групата не са обсъждали този вариант. Според него обаче не трябва на изборите да се гледа като на нещо, от което могат да се спечелят пари.

Реформаторите са обсъждали вариант да има стимули под формата на облекчения за гласуващите. За пример Делчев даде отстъпките, които ползваме, когато си плащаме по-рано данъците. „Това, да се теглят пари и предметни награди, по-скоро не ми се връзва с избори“, сподели личното си мнение депутатът от РБ.

Стимули като кола, пари, пералня по-скоро били за игрите, които гледаме по телевизията и вариететни шоу програми.

Никой не правил разчет колко ще струват подобни екстри. Според Делчев по-важно е колко ще струват машините за машинното гласуване. „Ние сме изчислили, че ще струват около 1500 лв. на машина –за машинното броене, а за машинното гласуване е работа на МС, защото ще има различни оферти и е въпрос на обществена поръчка“, поясни той. Реформаторите настояват на следващите избори машинно гласуване да има най-малко в половината секции.

Депутатът от ГЕРБ и председател на Правната комисия Данаил Кирилов не се оказа словоохотлив по отношение на идеята за изборната лотария. Утре на извънредно заседание започва гледането на второ четене в Правна комисия на Изборния кодекс. В 18.00 ч. изтича срокът за предложения между първо и второ четене.

„Не мога да коментирам евентуални предложения на колеги“, заяви Кирилов.