45% от сумите по оперативните програми са вече договорени. Имаме договори за 5 млрд. евро по оперативните програми за периода 2014-2020 г. В сравнение с предходния програмен период имаме над 25% увеличение на подадените проектни предложения, 4,5 млрд. лв. повече договорени суми, близо 3% увеличение на плащанията. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на Годишната среща с представители на Европейската комисия за преглед на изпълнението на програмите, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ).

Срещата се проведе  днес в Министерския съвет.

Дончев отбеляза, че активната работа за намаляването на административната тежест, касаеща всички участници в системата, продължава.От думите му става ясно, че се работи и по популяризирането на електронни документи и процеси, включително и пълното интегриране на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в ИСУН 2020.

За първи път се прави съвместен преглед на постигнатото от България през новия програмен период, обясни Виктория Алиата, директор в ГД "Регионална и селищна политика" на Европейската комисия. Алиата изтъкна, че се разглежда приносът към целите на Стратегията Европа 2020 и се коментират конкретни препоръки по изпълнението на програмите.

Вторият съвместен преглед ще е през 2019 г. Тогава вече ще се говори за постигнати индикатори и оценка на изпълнението.

Във форума участваха също представители на ГД "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване", ГД "Земеделие и развитие на селските райони" и ГД "Морско дело и рибарство" на ЕК,

Те са доволни от степента на сътрудничество, както и напредъка, реализиран от отделните управляващи органи на програмите, съфинансирани от ЕСИФ.

На срещата се изтъкна, че важно за България е изпълнението на всички предварителни условия и полученото потвърждение от Европейската комисия, както и достигнатото над 95% усвояване за програмен период 2007-2013.