Консерваторите приканиха правителството да наложи строги ограничения за имигранти от България и Румъния след присъединяването на страните към ЕС другата година, пише британския вестник Guardian.

Призивът бил отправен от министъра в сянка по имиграционните въпроси Деймиън Грийн, според когото министрите трябва да се поучат от грешките си, след като по думите му силно са подценили последиците от пристигането на десетки хиляди поляци, след като Полша стана страна членка на Съюза през 2004 година.

Въпросът за имиграцията бе ключов по време на кампанията за парламентарните избори през миналата година, пояснява електронното издание на вестника, на които консерваторите претърпяха трета поредна загуба.

След промени в партията новото ръководство отдаде приоритетно значение на въпроси като опазването на околната среда и други, свързани с качеството на живот.

Миналата седмица Сдружението на британските индустриалци предложи да се въведе преди пазарът да се отвори към работници от новоприетите страни, докато се извлекат поуки от практиката до този момент.

Кабинетът прогнозира, че между 5 000 и 13 000 нови имигранти ще пристигат в страната всяка година, отбелязва Guardian, а в действителност след последното разширяване на ЕС във Великобритания са дошли около 600 000 души, повечето поляци.

Според консерватора Деймиън Грийн властите трябва да наложат ограничения като тези, които други европейски страни въведоха, когато Полша и други държави се присъединиха към Съюза.

Според британския политик животът на всички може да подобри, ако се контролира притока на имигранти, което ще гарантира капацитета на публичните услуги и жилищната инфраструктура да поемат новодошлите.

Контролирана имиграция допринася и за насърчаване на по-голяма сплотеност между жителите и новодошлите в тази страна, смята още Грийн.