Тотално порязаха МВР-реформата на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Председателят на вътрешната комисия в НС Цветан Цветанов събра политическото ръководство на МВР и полицейските синдикати в опит да се намери консенсус за промените преди второ четене на закона за силовото ведомство.

Спорните моменти са за социалните придобивки на полицаите и обезщетенията при пенсиониране. Според проекта, се разширяват правомощията на ГДБОП, както обясни Цветанов в началото на днешната дискусия.

Извънредният труд над сега определения лимит от 50 часа ще може да се полага, но само с изричното съгласие на съответния служител. Герберите оттеглят предложението си за премахване на допълнителния платен отпуск от 12 дни. Остава и сега определената отпуска от 30 дни годишно.

Имаше предложение тези дни платен годишен отпуск да бъде намален на 25 дни. Запазва се сегашният статут на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", обясни Цветанов. Идеята беше тя да се превърне в агенция.

Председателят на ресорната комисия припомни създалото се напрежение от първоначално предложените идеи за реформа в МВР. Изцяло сме се водили от това да бъдем в полза на обществото, изтъкна Цветан Цветанов. Още утре промените на второ четене ще се гледат във вътрешната комисия. От своя страна министър Румяна Бъчварова настоя всички в системата да работят в името на обществения интерес.

МВР трябва да бъде една институция, която трябва да е адекватна на предизвикателствата, подчерта тя. Тя акцентира, че новите заплахи пред системата са терористичната заплаха и миграционния поток. Затова са нужни промени, за да отговори системата на тези предизвикателства. Според нея, трябва да се гарантира сигурността на системата.

МВР има много организационни и финансови проблеми, призна шефът на ведомството. Именно финансовата стабилност бил водещият мотив за реформата на Румяна Бъчварова. "Не можем безкрайно да увеличаваме бюджета на МВР", смята министърът.

Системата може да работи по един модерен начин, убедена е тя. Съвместната работа бил отговорът на сектор Сигурност на съвременните предизвикателства. Именно затова било предложено преструктурирането на МВР.

Засега заради възраженията по проекта от идеите й остава създаването на Държавно предприятие за административни услуги за гражданите. Бъчваров склони обезщетенията при напускане да останат в настоящия си вид. Благодаря за разбирането, за коментарите, подчерта тя. Искаме с този закон МВР да работи по-добре, увери министърът на вътрешните работи.