Президентът Георги Първанов и японският принц Акишино откриха копие на тракийска гробница и Музей на тракийското изкуство в Източните Родопи в село Александрово.

За изграждането на копието на гробницата край селото и музея японското правителство е дарило над 2,5 млн. долара, съобщават от пресцентъра на президентството.

В словото си Георги Първанов заяви, че откриването на музея в годината, когато България и Япония честват 90 години от установяването на дипломатически отношения и 50 години от възстановяването им, представлява ясен знак за възходящото развитие на двустранното сътрудничество.

Българският президент отбеляза, че в музея на гробницата в Александрово може да се види едно от най-старите златни съкровища в България. Уникалните стенописи на гробницата могат да я наредят сред шедьоврите на ЮНЕСКО, подчерта Георги Първанов.

Принц Акишино изтъкна, че „когато става дума за една от най-древните цивилизации в света - златната цивилизация на траките, все още има редица неизяснени неща. Но дори и сред японците е широко известно, че траките са притежавали забележителна технология за обработка на злато и други благородни метали".

Той добави, че откритата през 2000 г. от покойния проф. Георги Китов гробница в Александрово е с изключителна историческа и археологическа стойност и на нея се възлагат големи надежди тя да внесе допълнителна яснота за света на траките.

Принц Акишино пожела и занапред развитието на японско-българското сътрудничество в областта на културата и науката да бъде все така ползотворно.