Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще посети днес гр. Троян.

Той ще открие ремонтирани сгради по програма „Енергийна ефективност" на Европейската инвестиционна банка и Международния фонд „Козлодуй".

Пилотният проект на обща стойност над 3 млн. лева включва мерки по енергийна ефективност за обществени обекти. В програмата са включени средните училища "Кл. Охридски" и „В. Левски", началните "Св. Св. Кирил и Методий" и „Хр. Ботев", Професионалната гимназия по механо-електротехника (ПГМЕТ), детските градини "Мир" и "Осми март", спортната зала "Чавдар".

Енергоспестяващите мерки включват изолиране на стени и тавани, подмяна на дограми, преминаване от дизелово гориво към природен газ за отопление, монтиране на слънчеви колектори, ремонт на покриви.

Успоредно с това община Троян финансира със собствени средства неотложни строително-ремонтни дейности в същите сгради. В резултат на мащабните ремонти и саниране се очаква икономията на електроенергия и горива да достигне до 40%. Реализацията на проекта е пример за успешно партньорство между централната и местната власти в усвояването на средствата от европейските фондове