Гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" е разговаряла с част от кандидатите за президенти за съдебната реформа.

Всички кандидати са били поканени да се включат в инициативата, само 4-ма обаче са отговорили на въпросите на гражданската организация - Трайчо Трайков, Ивайло Калфин, Татяна Дончева и Камен Попов. Обобщение на резултатите от препитването бяха представени на пресконференция в БТА.

Прокуратурата е единствената нереформирана система - тази позиция са изразили Трайков и Дончева, както обясни Велислав Величков, председател на "Правосъдие за всеки". И двамата изразили позицията, че прокуратурата ни е от сталинистки съветски тип.

И четиримата са на мнение, че съдебната реформа не е приключила успешно.

Трайков и Попов искат заместник-главен прокурор с ресор антикорупция. Според Калфин няма еднозначен отговор на подобен въпрос. Татяна Дончева е категорично против подобен заместник на обвинител номер едно.

Трайков и Попов също така искат да се премахне методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на всички прокурори. По темата Калфин пак е уклончив, а Дончева е против тази идея.

Ивайло Калфин отново няма еднозначен отговор и на въпроса дали да се намали мандата на членовете на ВСС от 5 на 3 години. Останалите трима подкрепят такава промяна.

Дончева, Трайков и Попов са "за" и за намаляване мандата на главния прокурор и на председателите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд от 7 на 5 години.

И четиримата кандидат-президенти - Трайков, Дончева, Калфин и Попов, обаче се обявяват за намаляване на парламентарната квота във ВСС от 11 на 7 членове.

Дори МВР било по-реформирано, коментира от своя страна председателят на гражданската инициатива Велислав Величков.

Възможно ли е да имаме сталинистка прокуратура от съветски тоталитарен тип, недоумява той.

От всички кандидат-президенти Татяна Дончева е категорична - съдебната реформа до момента е мимикрия. Другите кандидати остават на по-меки позиции - някаква реформа е започнала, но има още много да се свърши.