Решихме да инициираме единна гражданска листа, с която да участваме в изборите за европарламент.

Това обяви след приключилото съвместно заседание на националните ръководства на Българските социалдемократи лидерът на политическо движение "Социалдемократи" Николай Камов.

Останалите решения, взети на днешното съвещание, бяха свързани с издигането на кандидатурата на лидера на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев за водач на тази гражданска листа, изготвянето на общ политически календар и назначаването на проф. доктор Драгомир Драганов за ръководител на комисията, която трябва да подготви единен манифест за социалдемократите.

Взехме правилното решение, с правилните хора, в правилното време, уточни лидерът на ПД Социалдемократи Никола Камов.
Той допълни, че изборът на всички социалдемократи да кандидатстват с единна гражданска, а не политическа листа не е случаен, защото хората ще дадат своя глас не просто за политици, а за личности.

Той обясни и че са се спрели единодушно на кандидатурата на  лидера на КТ „Подкрепа" доктор Константин Тренчев, защото той, освен че е харизматична личност, е може би единственият политик, около когото не е имало политически скандали (от 17 г. доктор Константин Тренчев е лидер на КТ Подкрепа).

От своя страна номинираният за лидер на единната гражданска листа доктор Константин Тренчев, подчерта, че Европейският парламент е нещо различно.

„Това обаче не трябва да ни притеснява, ние трябва да отстояваме своите позиции в този парламент, защото, когато отстояваш една справедлива и аргументирана позиция, те уважават повече, отколкото когато се съгласяваш с всичко", уточни синдикалният лидер.

Трябва да намерим начин да убедим хората да мислят по-позитивно, защото преходът ще свърши, когато българите започнат да мислят, че днес живеят по-добре, отколкото са живели преди," допълни синдикалният лидер.

Издигнатият за председател на комисията за изготвяне на единен манифест за социалдемократите Драгомир Драганов уточни, че без българска социална демокрация не може да влезем през парадния вход на Европа.

„Нека да е ясно, че ние не влизаме тепърва в Европа, а се завръщаме отново там, откъдето бяхме извадени по стечение на обстоятелствата преди 62 години", уточни проф. Драганов.

Проф. Драганов добави, че тази сутрин акуширал лично на своето любимо хъски, което му е родило три малки кученца.
„Пожелавам и на доктор Тренчев да акушира, да осигури трима достойни кандидати на българските социалдемократи за Европейския парламент", допълни проф. Драганов.

Лидерът на Обединена социалдемократическа алтернатива (ОСА ) Божидар Митев подчерта, че днес е прекрасен ден за българската социалдемокрация.

„Извърши се консолидация по европейски, социалдемократи и синдикати са отново заедно, защото някой трябва да помага на хората", обясни Митев.

„Днес българската социалдемокрация намери своята правилна и ясна позиция", коментира от своя страна лидерът на Нова социалдемократическа партия Красимир Пухтев.
Той уточни, че обединените социалдемократи са реалното доказателство за това, че може и трябва да се върви напред.
„А ние вече вървим", коментира лидерът на Нова социалдемократическа партия.