Военно споразумение със САЩ разгневи депутатите от БСП и "Възраждане". Споразумението е от 2001 г. и засяга логистичното осигуряване при провеждане на тренировки. Повторното му гласуване се налага заради промени в структурите на двете страни, както и с оглед на гарантиране на правната база за пълноцепно прилагане на всички възможности, предвидени в документа.

Трябва да се подпишем, че продължаваме да слугуваме безплатно, заяви от трибуната на НС социалистът Румен Гечев. Той каза, че когато американските военни идвали на учение в България се очаквало да се развиват регионите. Те и минерална вода не купуват и от България, изтъкна червеният депутат.

От "Възраждане" останаха доволни от думите на социалиста, но пък недоумяват защо БСП не са ги подкрепили, когато от партията са поискали да се прекрати споразумението за американските бази у нас.

Гечев излезе отново на трибуната и се похвали, че е бил против американските бази. Срам ги е колегите от служебното правителство да дойдат тук, че подписваме празен чек, продължаваме да слугуваме, ядоса се той.

Народното събрание се е превърнало като Генералния щаб на армията, заяви и Борислав Гуцанов от БСП. Това, че сме партньори на САЩ в НАТО, не означава, че не трябва да защитаваме националните си интереси, изтъкна той.

Проектът мина на две четения.