Временният президент на Тунис Фуад Мебаза назначи ново правителство. Това е третият временен кабинет от свалянето на президента Зейн Ал-Абидин Бен Али през януари тази година.

В съответствие с Конституцията временен ръководител на държавата стана председателят на парламента Фуад Мебаза, съобщава БиБиСи.

Ключовите министри от предходния кабинет запазват постовете си, а четиримата министри, които подадоха оставка миналата седмица, бяха заменени

Припомняме, първото правителство под ръководството на Мохамед Гануши беше сформирано на 17 януари. Петима министри от предишния кабинет запазиха постовете си, а в състава на правителството влязоха и лидери на три опозиционни партии.

Опозиционни части обаче определиха това управление като пълен „маскарад", тъй като в него участваха и министри от времето на Бен Али.

Десет дни по-късно бе сформирано ново преходно правителство. Тогава постовете си напуснаха министрите на външните работи, на отбраната и на вътрешните работи.

Въпреки това протестите в страната продължиха, а демонстрантите настояват за пълна смяна на досега съществуващата система в страната.

Под натиска на общественото недоволство в края на февруари Мохамед Гануши подаде оставка. Той бе последван от министъра на промишлеността и технологиите, министъра на висшето образование и научните изследвания, министъра на регионалното развитие и министъра на икономическа реформа.