Каквото беше необходимо да отговоря, съм отговорил. То е следствена тайна.

Това каза след приключване на разпита в ГДБОП министърът на земеделието и горите Нихат Кабил.
Той влезе в ГДБОП в 10.05 и излезе в 13.30 часа.

Министър Кабил уточни, че е бил извикан за свидетел във връзка с досъдебно производство и повдигнато обвинение срещу уволнения директор на фонд "Земеделие" Асен Друмев, основано на сключени договори с разплащателната агенция.

Министър Кабил отбеляза, че има съдебна система, в която той вярва, като в момента върви дознание, „а това какво мисля аз, си е мой проблем. Извикан съм на разпит като обикновен гражданин".

Той уточни, че досъдебното производство срещу Друмев е образувано от Софийска районна прокуратура и ако тя намери достатъчно основания да повдигне обвинения пред съда, тя ще го направи.
Земеделският министър добави, че не иска да вярва, че обвинението срещу Асен Друмев са основателни. „Ако те се окажат верни - „жалко за нас като за държава и за институции".

Нихат Кабил уточни, че във връзка с повдигнатите обвинения срещу Асен Друмев като изпълнителен директор на Фонд „Земеделие" и неговото отстраняване от заеманата длъжност, лично той като председател на УС на фонд „Земеаделие", както и останалите членове на съвета, са изразили готовност да съдействат каквото е необходимо по този случай.

„Затова съм тук днес, във връзка с това наше изразено желание и няколко уточняващи обстоятелства", заяви Кабил, като не пожела да конкретизира.

Министърът на земеделието каза, че е предложил на министър-председателя Сергей Станишев кандидатура за временно изпълняващ длъжността шеф на Фонд „Земеделие", но не иска да я коментира, за да повлияе на решението на премиера.

Напълно е възможно, продължи Кабил, в най-скоро време да получим критика от ЕК за забавянето на сроковете по проектите на програма „Сапард".
Министър Кабил добави, че ако това се случи, страната ще претърпи известни санкции.
Като пример земеделският министър даде, че няма да имаме повече право да удължаваме сроковете на тези проекти.

„Затова съм уведомил своевременно министър-председателят за тази опасност за такава реакция от страна на ЕК", посочи още земеделският министър.

Министърът на земеделието и горите добави, че е използвал възможността и да се срещне с директора на ГДБОП главен комисар Ваньо Танов, за да обсъдят бъдещи действия, основани на споразумение между МНЗГ и ГДБОП за предотвратяване на измами в голям мащаб със средства от ЕС.

Двайсет и девет нередности по предприсъединителните програми е докладвала през 2006 г. България пред Европейската комисия и Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

В доклада на правителството за дейността на Съвета за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕО /АФКОС/ от описаните правонарушения 18 са по САПАРД.

През 2006 г. разследващите органи са работили по 11 случая на измами, свързани с европейски средства. В три от случаите по САПАРД е установено неправомерно усвояване на средства над 18 млн. лв.

Докладът за дейността на АФКОС през 2006 г. съдържа информация за проверките, извършени от Агенция "Митници" и Агенцията за финансово разузнаване.

През март месец в България пристигнаха германски следователи и служители на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, за да се запознаят с хода на разследването по аферата САПАРД, при която са източени 7 милиона и 500 хиляди евро.
Българските обвинители допълниха, че се очакват отговори на няколко назначени съдебни поръчки в чужбина, предстои и възлагането на други. Чужда служба, участвала в разследването на парите по програмата САПАРД, разполага със специални разузнавателни средства, които свързват крупния бизнесмен Людмил Стойков с останалите участници в престъпната схема.

На въпрос как гледа на обвиненията на Румен Овчаров, че ДПС управлява БСП, Нихат Кабил отговори:
Оставям го на неговата съвет, защото в политиката, както и в другите неща, всеки отговаря за постъпките си."

Помолен да коментира приватизацията на „Булгартабак", министърът на земеделието подчерта, че ДПС няма различно отношение от това на БСП, свързано с приватизацията на тютюневия холдинг.

„Нашето изискване е само приватизацията да бъде направена от хора, които да са ясни субекти", каза министър Кабил и допълни, че не е вярно твърдението на бившия енергиен министър, че ДПС е против приватизацията на Булгартабак на борсата.