Енергийните помощи за отоплителен сезон 2009-2010 г. ще бъдат изплащани разсрочено на два пъти в края на тази и в началото на следващата година.

Това реши на днешното си заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

До момента помощите се даваха еднократно и авансово за петте месеца от отоплителния сезон (1 ноември - 31 март).

По предложение на социалния министър Тотю Младенов обаче редът на плащане за 2009 - 2010 г. се променя. Причината е невъзможността финансовите средства, които според разчетите на Министвеството на труда и социалната политика са в размер на 99 млн. лв., да бъдат преведени еднократно по бюджета на ведомството.

Това налага парите за месеците ноември и декември, които са в размер на 39,76 млн. лв., да бъдат изплатени до края на годината. Останалата сума ще се отпусне до края на м. януари със средства от бюджета за 2010 г.

Това е мярка, която ще балансира бюджета за 2009 г. Средствата, които трябва да бъдат изплатени през януари за оставащия период са гарантирани", увери вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

По данни на социалното ведомство тази мярка ще реализира икономия в бюджет 2009 г. в размер на 59,24 млн. лв.

Тристранката обсъди възможността за въвеждане на система с ваучери при енергийните помощи за отоплителен сезон 2010/2011 г.

Според министър Младенов по този начин може да се процедира и при отпускането на помощи за социално слаби деца и за професионалната квалификация и преквалификация на безработни.