Човешките права и върховенството на закона в интернет, равенството на половете, правата на децата, в частност на децата на мигрантите, и миграционната криза ще са основните приоритети за бъдещото естонско председателство на Съвета на министрите на Съвета на Европа. 

След като българското председателство изтече, щафетата поема Естония.

Ще се съсредоточим върху децата и кризата с миграцията“, обяви на пресконференция външният министър на Естония Марина Калюранд. Тя подчерта, че децата на мигрантите също ще бъдат във фокуса им.

„За мен е привилегия и чест да поема председателството на Съвета на Европа“, обяви естонският дипломат номер 1.

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд изтъкна важността на независимата съдебна система. Той обърна внимание на това, че има план за действие, свързан с подобряването на съдебните системи в държавите членки. Това е едно от най-важните условия за върховенството на закона, изтъкна Ягланд.

По думите му, тези неща трябва да вървят, иначе има корупция и „подкопаване на институциите“. Необходимо е правилно функциониране на съдебните системи във всички държави членки, категоричен бе генералният секретар на Съвета на Европа.

Преди 6 месеца България поела председателството в динамичен период, когато Европа била изправена пред редица предизвикателства - засилване на радикализацията, водеща до терористични атаки, бежански потоци, противопоставяне на религиозна основа, ситуацията в Украйна.  

Поехме председателството на Съвета на Европа в изключително тежък период, в който дори да задържиш фокуса върху приоритетите на самото председателство, беше доста трудно поради това, че трябваше да се реагира винаги на конкретни предизвикателства, които са важни за Съвета на Европа“, коментира външният министър Даниел Митов.  

Българският дипломат номер 1 напомни кои са били приоритетите в рамките на нашето председателство: защитата правата на децата и разширяване на достъпа на младите хора до култура, защитата на медиите от външно влияние.

България поела ангажименти към конкретни международноправни инструменти. Подписали сме, например, т.нар Истанбулска конвенция, касаеща борбата с насилието над жени и домашното насилие.

Положили сме усилия и за асоциирането на Беларус към Съвета на Европа. Митов се срещнал с представители на беларуските власти и гражданското общество. Внимателно била проследявана и ситуацията в Украйна.