Пръстени-печати на български владетели, монети от Втората българска държава и лични вещи на княз Александър Първи, Стефан Стамболов, Захари Стоянов, на царете Фердинанд и Борис Трети представя уникалната експозиция „Реликви на българската държавност", която ще гостува на Народното събрание.

Председателят на парламента Цецка Цачева ще открие изложбата на 24 февруари от 11.00 часа в Народното събрание.

Експозицията проследява върховите моменти в българската история от създаването на Велика България през 7 век до края на Втората световна война. Тя представя над 180 експоната - предмети, документи, снимки от българските музеи, които имат стойността на уникални културни ценности.

Изложбата, организирана от Народното събрание, Министерството на културата, Националния исторически музей и Националния археологически институт с музей при БАН, включва и предмети, предоставени от регионални музеи. Сред експонатите са копие на стомна от съкровището, намерено при Наги Сент Миклош, и предмети от съкровището, открито при Малая Перешчепина, които се смята, че са свързани с хан Кубрат. Копие на дарствена грамота на цар Иван Александър, копия на Калоянов пръстен печат и на монета на цар Иван-Асен Втори, също могат да бъдат видяни в изложбата. Експозицията включва и български гербове от европейски гербовници, препис на „История славянобългарска", направена от даскал Тодор Пирдопски, оръжия от Априлското въстание, Браилското знаме - прототип на българския национален флаг. Тронът и личната сабя на цар Фердинанд, пелерина и жезъл на цар Борис Трети, държавният печат и гербът на Княжество България, Манифестът за обявяване на Независимостта на България, също са представени в изложбата.