Техническата поддръжка на машините за гласуване е ангажимент на фирма "Сиела". "Не намерихме достатъчно IT специалисти, които да сключат договор с ЦИК и да поемат тази отговорност". Това каза пред БНР Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

Той увери, че ще има мрежа от техници и за всяка машина ще има техническо лице, което ще отговаря за изправността. По думите му "една компания, която има като основен предмет на своята дейност извършването на такива услуги, има доста по-големи логистични възможности, отколкото ЦИК".

"Да, това е добре да бъде ангажимент на държавата. Не съм убеден, че подобна организационна задача може да бъде осъществена само от ЦИК, която има 15 члена и администрация от 20-ина човека. Става дума за дейност, която изисква ангажирането на няколко хиляди човека", каза Томов.

ЦИК търси транспорт за машините за гласуване, пощите не се наемат

ЦИК търси транспорт за машините за гласуване, пощите не се наемат

Сметнати са общо 10 993 машини

Според него решението може да стане чрез взаимодействие на повече държавни институции и най-вече Министерството на електронното управление.

По думите му ЦИК упражнява пълен контрол, за да гарантира сигурността на устройствата за машинно гласуване.

"Всички машини се намират в един склад и достъп до него се разрешава само от ЦИК. Всяка дейност, която екипите на "Сиела" ще извършват с машините за гласуване, се контролира пряко от ЦИК", каза Томов.

Томов обяви, че все още не е взето решение от Комисията за броя на избирателни секции в чужбина. Неговото очакване е те да са колкото са били на предишните избори. "МВнР имат ангажимент за изпращането на машините за гласуване в чужбина. ... Броят на машините ще е над 500 в секциите извън страната". 

Избори на 2 октомври и служебен премиер Гълъб Донев

Избори на 2 октомври и служебен премиер Гълъб Донев

Весела Лечева, Явор Гечев, Димитър Стоянов, Велислав Минеков, Атанас Пеканов са в кабинета

Цветозар Томов припомни, че ЦИК определя броя на Секционните избирателни комисии (СИК) извън страната по предложение на парламентарно представените партии и коалиции, а едно място е за човек, посочен от МВнР.

"Секциите се създават със заповеди на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства. МВнР командирова хората, които изпраща там. ЦИК упражняваме методически контрол и контрол по законосъобразност върху изборите", каза Томов.

Над 400 машини се подготвят с демоверсия на софтуера за гласуване, за да бъдат използвани за организация на пробно гласуване, допълни говорителят на ЦИК.

Към момента по думите на Томов заявления за гласуване на изборите на 2 октомври от наши сънародници в чужбина са подадени от малко над 50 800. Най-много са заявленията от Турция - малко над 26 хиляди, Великобритания - близо 4 900, Германия - над 4400 и САЩ - близо 2300.

Цветозар Томов прогнозира, че секциите зад граница ще са колкото на предишните избори.

"Машини ще има навсякъде, където на предишни избори са гласували 300 или повече избиратели плюс ноември миналата година. Общият брой на машините също ще се уточни. Вероятно това ще бъдат малко по-малко от 300 секции. В някои от тях, даже в повечето от тях, ще има по две машини, така че броят на машините ще е над 500 извън страната".

На последните избори през ноември миналата година секциите зад граница бяха 750 в 68 държави.