Няма забавяне, резултатите за първи път се обработват толкова бързо. Това заяви пред bTV заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Тя обясни, че на страницата на ЦИК ще бъдат качени 100% обработени резултати, когато бъде направено повторно въвеждане на всички секционни протоколи от страната и извън страната, независимо че тези извън страната вече са въведени в базата данни. По нейни думи се прави ново въвеждане, втора база данни и сравнение.

Матева посочи, че все още се очакват протоколите от РИК - Шумен и РИК - София област. След получаването им ще започне повторното въвеждане на секционните книжа. След това трябва да бъдат отстранени очевидни фактически грешки или несъответствия между двете бази данни и да бъде взето конкретно решение по всеки протокол.

ЦИК издирва членовете на една секция в Англия

ЦИК издирва членовете на една секция в Англия

Днес се очаква да пристигнат резултатите от последните четири секции

Относно твърденията за забавяне на обработването на резултатите зад граница Матева заяви, че според нея такова не е имало.

"Резултатите винаги са обработвани след изборния ден, до началото на следобеда. Сега приключихме към 17.30 часа, но припомням, че става дума за близо 800 секции. Досега най-много секции имаше на 4 април - 464, тогава резултатите са обработени към 14.00 часа", коментира тя.

Към момента при 98,92% обработени протоколи първа политическа сила е "Има такъв народ" с 23,91% от гласовете, а ГЕРБ-СДС остават втори с 23,69%. Разликата помежду им е по-малко от 6000 гласа. БСП заема трето място с 13,51% от гласовете, а на четвърта позиция е "Демократична България" 12,56%. Разликата помежду им е малко над 25 500 гласа Другите партии, които влизат в 46-ото Народно събрание, са ДПС с 10,66% и "Изправи се! Мутри вън!" с 5,03% от гласовете.

ГЕРБ поиска оставката на ЦИК

ГЕРБ поиска оставката на ЦИК

Борисов е убеден, че в момента в ЦИК се чудят как да нагласят резултата, тъй като пак ГЕРБ е бил. Или по-точно "Пак ви бих..."