Министерството на външните работи е получило писмо от ЦИК, с което е уведомено, че декларациите по чл. 33, ал. 2 от Изборния кодекс - Приложение № 22-НС от изборните книжа - декларациите за гласуване в чужбина - трябва да бъдат приемани, независимо от това къде са попълнени и подписани от избирателите.

Решението за това как ще се гласува в чужбина е взето с протоколно решение едва днес, 11 юли 2021 г. от Централната избирателна комисия.

МВнР уведоми за това решение в спешен порядък всички дипломатически и консулски представителства, които да разпространят информацията и до секционните избирателни комисии извън страната.

Припомняме, че попълването на декларациите от българските граждани в чужбина винаги е било проблематично и това е един от пунктовете, по които ВМРО оспорва гласуването в Турция като легитимност. Патриотите по традиция настояват декларациите да бъдат попълвани от гражданите на място и пред членовете на избирателните комисии, а не извън секциите. Това искане е обосновано с аргумента, че повечето от българските граждани в чужбина не четат, пишат и не говорят български език. 

Избираме Народно събрание за втори път 2021 г.
на живо

Избираме Народно събрание за втори път 2021 г.

Избирателната активност към 16 часа - 27,20%