Централната избирателна комисия (ЦИК) разпореди спиране на промените в състава на секционните избирателни комисии (СИК), които партиите са поискали в последния момент. Това указание е насочено към Районните избирателни комисии, като целта е да се гарантира плавното протичане на изборния процес. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обясни, че към днешния ден СИК-овете получават изборни материали и подготвят помещенията за утрешния вот, а честите замени могат да усложнят процеса. Това съобщи БНР.

ЦИК се позовава на член 93 от Изборния кодекс, който гласи, че всяка секционна избирателна комисия има право да осъществява правомощията си от назначаването ѝ до предаването на изборните книжа и материали след изборите. Също така, членовете на СИК по време на своята работа се считат за длъжностни лица според Наказателния кодекс, което налага допълнителна отговорност.

От различни части на страната продължават да постъпват сигнали за продължаващи масови смени в съставите на секционните комисии, което според председателя на Районната избирателна комисия в Благоевград, Мартин Бусеров, може да създаде проблеми с приемането и предаването на изборните книжа. Според Бусеров, в Благоевградския регион тези смени вече са затруднили логистиката на изборния ден.

Освен това, в деня за размисъл е наложена забрана за предизборна агитация, но ЦИК посочи, че тази забрана не обхваща социалните мрежи. В тази връзка, Комисията отправи призив към гражданите и политическите партии да не използват социалните мрежи за агитация както днес, така и в утрешния изборен ден, за да се гарантира спазването на изборните правила и да се избегнат възможни нарушения.

Заради проблем - почистват от прах машините за гласуване
Обновена

Заради проблем - почистват от прах машините за гласуване

Членове на СИК често се подменяли в последния момент