Министърът на отбраната Николай Цонев е съобщил след срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в Брюксел, че е поръчал военна експертиза, която да отговори на въпроса на каква стойност ще бъде евентуалното изпращане на фрегатата "Дръзки" в Аденския залив.

Запитването идва след като бе взето решение НАТО да се включи в борбата с пиратството в този район.

Ако средствата за това са адекватни на ситуацията, България ще предложи такова участие, каза Цонев, цитиран от БНР.

Той допълва, че антикризисната програма на министерството предвижда свиване на разходите, включително и замразяване на корабостроителната програма на ВМС, но не и съкращения и намаляване на заплати на военнослужещи.

През юли България ще получи първия от трите самолета Боинг С17 и още тази есен ще го използва за участие в стратегическите въздушни превози на алианса, предвидени са 65 летателни часа годишно.

Цонев потвърди изпращането на две групи български военни по 13 души - едната през ноември, втората - през следващата година в Афганистан за обучение на местната армия.

Генерал Златан Стойков - началник на Генералния Щаб на БА заяви по повод появилите се информации, че ще унищожаваме боеприпаси в завод в Турция, че ще внесе докладна до министър Цонев по този повод, но такова решение още не е взето.