Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов откри в хотел „Хилтън" кръгла маса за изработване на стратегия за миграцията.

Министър Цветанов подчерта, че това е първа по рода си кръгла маса в България, която обаче ще бъде поредица от срещи и кръгли маси по време на обсъждането и изготвянето на стратегията на България спрямо мигрантите.

Цветанов подчерта, че акцентът е поставен върху това нашата стратегия да се припокрива с разработената към настоящия момент стратегия за националната сигурност. Вътрешният министър изтъкна, че миграцията е част от политиката, която трябва да бъде реализирана, за да може да се гарантира сигурността на България, на границите, тъй като страната ни се явява и външна граница за целия Европейски съюз.

Вътрешният министър посочи, че е изключително доволен от всички експертни срещи, които е провел на тази тема и посочи, че за страната ни е много добре това, че ще можем да използваме експертизите на международния център за развитие на миграционните политики във Виена. Вече има договорка те да окажат съдействие на България и двете страни да споделят добрите практики.

За партньорите от Германия Цветанов посочи, че страната ни ще трябва да се съобрази с разработената стратегия за 2008-2015г. Най-важно, по думите на вицепремиера, е да се запази една приемствена политика, да се очертаят новините тенденции, които могат да бъдат реализирани.

Според Цветанов, България се очертава не само като транзитна страна за миграционни потоци, откакто сме се присъединили към ЕС, но с предстоящото ни влизане в Шенген през 2011г. се очаква страната ни да бъде една „възможна цел за оставане и пребиваване".

Вицепремиерът изрази надежда до няколко месеца да бъде финализиран и подписан нов договор между Турция и ЕС. По думите на Цветанов, все повече се увеличава потокът от мигранти от Турция през България към други страни от ЕС. Забавянето на договора, според вътрешния министър, може да засили сериозния натиск от мигранти.

В приемането на една такава стратегия трябва да се търси консенсус между страните и в обществен, и в политически аспект. По думите на вицепремиера, стратегията не трябва да зависи от управлението на което и да е правителство на България в следващите няколко години.