Арестът на ексвоенния министър Николай Цонев даде поглед на обществото върху реалността в съдебната система.

Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в студиото на БНТ и добави:
Представете си колко човешки съдби са били в неговите ръце, визирайки задържания съдия Петър Сантиров.
Най-големият проблем е, че той не е само един, допълни Цветанов.

Емакспрес, архив news.bg

По думите на вътрешния министър ако съдебната система не е в състояние да се очисти сама, няма кой да го направи.
Никой не казва какви са реалните проблеми в съдебната система, добави той.

През периода на прехода всичко се прехвърляше на полицията. Но не е виновна полицията, не е прокуратурата, а съдиите - който му занесе повече, той е по-справедлив, коментира Цветан Цветанов.

Роман Василев се извини на обществото за това, което се случи. Той ще си получи тежестта на наказанието, каза още силовият министър и допълни, че не съжалява, че записът е разпространен.
Това е подход и начин, който се реализира по всички страни по целия свят.

Не трябва да се спира духът, който наблюдаваме през последните месеци, допълни Цветанов.

Припомняме, на 1 април по време на ареста на Николай Цонев на видеозаписа, предоставен от МВР на медиите, се чува как зам.-градският прокурор Роман Василев казва на Цонев:
Ще бъдете обвинен в престъпление корупционно и тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги ( бел. ред. обръщение към служителите на ГДБОП), като за всеки един престъпник, както трябва - долу на земята!

Защитата на Сантиров и Попов:
От записите се чуват въпросите - за какво дело става въпрос. Ако те предлагат „сделката", как може да не знаят за какво дело става въпрос, питат адвокатите.

Вътрешният министър коментира и ареста на общинския съветник от Варна Борислав Гуцанов, задържан по време не операция „Медузите".

МВР събра много критики за начина на извършване на този арест и по-специално заради това, че полицаите са разбили вратата на дома на Гуцанов.

Съпругата на общинския съветник даже заяви, че ще съди МВР за психически тормоз.

Какво, полицаите да седят и да му се молят да излезе ли, запита Цветанов и обясни, че общинският съветник не е отварял вратата и е имало възможност през това време да заличава доказателства.
Тогава щяхме да сме обвинени защо не сме предприели такива действия, добави министърът.

Вътрешният министър категорично отрече да е било насочвано оръжие срещу децата на Гуцанов и запита в отговор: Къде е загрижеността на бащата да не възпрепятства полицейските органи.

Междувременно адвокатите на Течно Попов и Петър Сантиров - задържани по аферата „Цонев", са категорични, че техните подзащитни не са активната страна по разработката.

Припомняме, на първи април при спецоперация едновременно бяха задържани съдията от СГС Сантиров, ексглавният секретар на финансовото министерство Тенчо Попов и бившият военен министър Николай Цонев.

Обвиненията на прокуратурата са, че Попов и Сантиров са посредничали за уговаряне и предаване на подкуп от Николай Цонев на следователя от НСлС Петьо Петров, който е трябвало да провали разследване, водено срещу ексминистъра.

Петров обаче е сигнализирал прокуратурата, че му предлагат подкуп и от 16 март е започнато следене на тримата със СРС.

Адвокатите на Попов и Сантиров твърдят пред Нова телевизия, че именно следователят е потърсил подзащитните им и той е назовал исканата сума.

Мотивите на защитата са, че от записите се чуват въпросите на Сантиров и Попов - за какво дело става въпрос.

Ако те предлагат „сделката", как може да не знаят за какво дело става въпрос, питат адвокатите.

Освен това няма установена среща между Николай Цонев и другите двама обвиняеми.

Според тях се касае за провокация към подкуп. По думите им случаят е подходят за настоящата власт. Има публичен натиск върху съдебната система и много трудно се работи по делото.