Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова за отговорна работа. В декларация от името на групата той посочи, че предстои най-кратката сесия на Народното събрание. Той поиска искреност към избирателите.

Няма такова понятие като лоша работа на парламента, отчете Цветанов. Имало конкретни депутати, които работели и такива, които пречели.

Герберите тръгват към избирателите си с отчет за работата сила, стана ясно от декларацията. "Не може да се маскирате като алтернатива на ГЕРБ", обърна се Цветанов към червените.

Той ги призова да не се надяват на обществената подкрепа към новия президент, която да прелее към партията столетница.

Цветанов посочи още, че партията му показала, че може да се води диалог. Не направили безпринципни компромиси.

"Отиващият си парламент беше един от тези, в които нямаше място за грозните пазарлъци", заяви още Цветанов. Той е доволен от постигнатото в областта на съдебната реформа. По думите му са "научили избирателите си на компромис и диалог".

Кабинетът на Борисов не е търсел лекия път и евтината популярност, доволен е Цветанов, който и похвали постигнатото високо международно уважение и високия икономически растеж.

Той призова депутатите да се съобразят с референдума. Пожела успех на останалите политици.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също отчете краткия живот на тази сесия. Нейният коментар беше в обратна посока. "Може да отчетем две загубени години за България, две безплодни години за народа", заяви соцлидерът.

Нинова атакува здравната реформа, пръстовите отпечатъци, пенсионната реформа, която не увеличила пенсиите на хората и утежнила условията за пенсиониране.

Според Нинова предизвикателството било бедността. "Живее ли народът по-добре?", попита тя риторично. "Сигурно 10 фирми живеят по-добре", предположи Нинова. По думите й вероятно министърът на здравето, на отбраната и кметът на Пловдив "сигурно живеят по-добре, но са обвиняеми", атакува Корнелия Нинова.

Тя счита още, че външната политика на кабинета е била предателство на националния интерес.

В желанието на герберите да се подкрепи референдума Нинова съзря материален интерес. Тя настоя за нов икономически модел на държавата и разплата с корупцията. "Хората поискаха промяна и си я взеха", отчете лидерът на червените. С почтени политици и родолюбци - така Нинова вижда промяната. Човекът, а не парите да са в центъра на политиката, иска още тя. Нинова се закани от БСП да управляват държавата и да направят промяната до край.