Факт е, че през последните 20 години българският съд осъжда кокошкарите, а и истинските виновници остават на свобода. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в коментар за делото „Братя Галеви."

Припомняме, Кюстендилският окръжен съд оправда Пламен Галев, Ангел Христов и Красимир Оков по всички повдигнати срещу тях обвинения. Съдът отхвърли като неоснователни подадените граждански искове срещу дупнишките бизнесмени.

Той обаче отказа да се задълбочава на тази тема, като подчерта че ще го направи, когато излязат мотивите на Кюстендилски окръжен съд. Все пак не забравяйте, че и втора инстанция, изтъкна силовият министър.

Убеден съм, че съдът и прокуратурата са естествени сътрудници в борбата с организираната престъпност, каза още той и допълни, че хората са тези, които дават реалните оценки.

По думите му много са нещата, които се оспорват във всичко това, което се наблюдава през последните 20 години и винаги има зрънца, които провалят нещата. Правителството на ГЕРБ обаче се стреми да изкорени тази порочност.

Винаги някои казват, че законите трябва да се променят. Аз казвам, че не винаги законите трябва да се променят, а трябва да има тежки осъдителни процедури, категоричен бе Цветанов.

По думите му през годините е било отчитано намаляване на престъпността, но незнайно защо сред хората е оставало обратното впечатление.

Вътрешният министър призна, че срещу управляващите има сценарий за дискредитация, но също така подчерта, че подобен сценарий има за всяко едно правителство, което е на власт. Въпросът е дали ще се поддадем на този сценарий. Аз гарантирам, че ние няма да се поддадем и ще продължим да работим в същата насока, както досега, заяви министър Цветанов.

Той бе категоричен, че не се подценяват едни престъпления за сметка на други и ГЕРБ ще работи за приемането на законодателство, което да играе своята превантивна роля.

Относно това кой пише въпросния сценарий Цветанов бе лаконичен: „Погледнете кога започна всичко, кои са говорителите и кой продължи да тиражира тази тема."

Той не пожела да назове конкретни имена, но изтъкна, че България е много малка страна и всичко се знае. Ако днес някои неща не могат да излязат наяве, след години това ще стане, каза Цветанов.

По думите му това, което в момента е важно е има ли отвличания, имаме ли поръчкови убийства, имаме ли изнудване и рекет. Но когато започнеш да бъркаш в тази рана, това не може да остане незабелязано и предизвиква реакциите на засегнатите политици, уточни вицепремиерът.

Вие как смятате, че в парламента всичко е цветя и рози? Има корупция във всички слоеве на държавата. Пипалата на октопода са навсякъде и няма партия, която може да бъде имунизирана срещу това. Ние обаче търсим начин да променим нещата, каза още вътрешният министър.

Той не пропусна да коментира и президентския проект АБВ. Събрани стари лица, които ще бъдат реанимирани. Въпросът е дали имат волята да се извадят нови лица, защото хората очевидно не вярват на старите, които са участвали в управлението на страната през последните 20 години. Но времето ще покаже, заключи Цветан Цветанов.