Цветан Цветанов става по-популярен от Бойко Борисов. Това показват последните изследвания на МБМД.

Вицепремиерът и вътрешен министър изпреварва по доверие с 4% премиера Борисов и с 20% президента Първанов, съобщи Мира Янева.
По думите й Цветанов капитализира успехите на правителството в борбата с престъпността и корупцията.

Според нея истинската причина Цветан Цветанов да е малко повече харесван от Бойко Борисов е, че е в сфера, където се печелят битки.

Янева съобщи и че най-харесваните институции са полицията и правителството. Леко е повишено и доверието в прокуратурата.

Изследването сочи и че дори най-малко известните министри, като например новият министър по еврофондовете Томисав Дончев, са много по-харесвани, отколкото политиците от опозицията.

Класацията на доверието в политици и личности, в която не влизат министри показва, че водещата фигура е Бойко Борисов с 56%, следван от Георги Първанов с 40%, а лидерите от опозицията са доста назад - Сергей Станишев има 13%, а Ахмед Доган 7%.

Иван Костов печели 14%, а Волен Сидеров и Мартин Димитров са с по 12%. Яне Янев е малко по-назад от лидерите на Синята коалиция и Атака - с 10%.

Според изследваната динамика на доверието в политическите партии се вижда, че възторгът, с който ГЕРБ дойде на власт, започва да се изчерпва. През април доверието в управляващата партия е спаднало от 43% на 36%.
За сравнение доверието в БСП е намаляло от 12% на 11%.

Ако парламентарните избори са днес, 35,8% от хората биха гласували за ГЕРБ, а за Коалиция за България - 11%. Предпочитанията към ДПС са 5,5%, към Атака 2,8 %, за СДС биха гласували 1,8%, за РЗС 1,3%, за ДСБ 0,9%, за ВМРО 0,7%, за НДСВ 0,4%, а за друга партия - 1,4%.

Заявяващите, че не биха гласували, са 25,8%, показва още изследването на МБМД. „Продължава да има ГЕРБ и почти нищо друго", коментира Мира Янева.

Според изследване на МБМД за икономическата криза и реформите най-големият проблем според хората е безработицата. По този проблем най-голямо спокойствие е имало в периода 2001-2007-а, отбеляза Янева.

Според очакванията за положението в страната през предстоящите месеци 17% са оптимистите, 35% са песимистите.

Повечето от хората са негативно настроени към неяснотите в пенсионната реформа. Настоящото усещане е, че сегашната пенсионна система съдържа елементи на несправедливост. Широк отпор се дава на идеята за вдигане на възрастта за пенсиониране.

По отношение на реформите за образованието най-трудно се приема идеята за задължителен подготвителен клас на 5-годишна възраст.
Затягането на дисциплината среща високо одобрение.

Многото неясноти и несигурност в реформите в сектора на здравеопазването са причината 60% от хората да са недоволни от реформите и да не са спокойни за здравето си.