Министърът на транспортна и съобщенията Александър Цветков представи пред парламентарната комисия по транспорта основните законодателни инициативи и приоритети на министерството.

Той съобщи, че вече е разработен антикризисен план за сектор „Транспорт" и че предстоят промени в над 15 закона.

Част от тях са свързани с прехвърлянето на сектора информационни технологии и съобщения към министерство.

Ще бъдат промени в закона за електронните съобщения, за електронната търговия, закона за отбраната и въоръжените сили, за пощенските услуги, за националния архивен фонд и други. Промени са набелязани и по повод хармонизацията на националното законодателство с това на Европейския съюз.

В тази връзка ще бъдат променени закона за електронния документ и електронния подпис, закона за електронните съобщения, за радиото и телевизия, търговия регистър и други. За повишаване ефективността на санкциите ще бъдат направени изменения в закона за движението по пътищата и закона за автомобилните превози.

Цветков съобщи, че в областта на ЖП транспорта ще бъде прецизирана инвестиционната политика и че ще бъдат взети мерки за оздравяване на дружествата и прилагане на ефективна търговска техника в областта на автотранспорта.

Министърът каза, че като приоритет е набелязано противодействието на нерегламентираните дейности и на сивия сектор.

Министерството ще се стреми инфраструктурните проекти по оперативна програма „Транспорт" и „Испа" да бъдат ускорени. Сред тях са магистрала „Тракия", магистрала Струма", магистрала „Люлин".

В сектора на водния транспорт Цветков каза, че е набелязано да се води гъвкава и конкурентна парична политика. Приоритет във въздушния транспорт той посочи поддържането на стандартите за безопасност и сигурност на европейско ниво и привеждане на българските летища в съответствие с шенгенските изисквания.

В областта на електронните съобщения стремеж на министерството ще е преодоляването на изоставянето на страната в интернет покритието, особено в слабо заселени региони. Предвижда се да бъде приет пакет от нормативни документи за развитие на информационното общество и осигуряване на сигурност на информацията.

В пощенския сектор ще се предприеме либерализация и въвеждане на европейските практики. Сред антикризисните мерки, които вече са в ход, Цветков посочи, че в ЖП сектора е продажба на неоперативни активи, предлагане на нови услуги, отдаване под наем на терени.

За автомобилния транспорт той посочи като особено важно подобряването на конкурентната среда, а за водния - регулирането на цените. За въздушния - политиката в областа на таксите.